slideshow04

Општина Прибој добила Енергетски инфо центар

Пројекат Америчке агенције за међународни развој "Боља енергија" и Општина Прибој, уз подршку Министарства рударства и енергетике, отворили су 23.септембра, Енергетски инфо центар у Прибоју. Овај корак је део шире иницијативе, а у складу са Меморандумом о разумевању између пројекта "Боља енергија" и Министарства рударства и енергетике усмереног на побољшање енергетске ефикасности и повећање употребе обновљивих извора енергије на локалном нивоу, кроз успостављање партнерстава са јавним и приватним субјектима.

Један од приоритетних задатака ове иницијативе је успостављање комуникационих канала са грађанима и подизање њихове свести о важности енергетске ефикасности и како могу значајно да је унапреде. Како би остварио тај циљ, пројекат "Боља енергија" је крајем прошле године, у сарадњи са Министарством рударства и енергетике, подржао успешно успостављање првог Енергетског инфо центра у Кули, а затим у Нишу прошле седмице.

Енергетски инфо центри служе као услужне канцеларије за грађане које нуде информације о енергетској ефикасности и очувању животне средине. Ови центри омогућавају грађанима приступ свим неопходним информацијама за ефикасно коришћење енергије, подстичући промене у свакодневним навикама.

Такође, пружају све релевантне информације и савете грађанима и стамбеним заједницама које планирају енергетску санацију својих стамбених објеката – од тога које мере енергетске ефикасности су оптималне за њихово домаћинство, па до доступних субвенција и наменских кредита за стамбене заједнице – како би се грађанима омогућило доношење информисаних и исправних одлука о улагању у мере енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије.

Очекује се да ће овај центар додатно ојачати будућу сарадњу између пројекта "Боља енергија" и Општине Прибој, као и омогућити реализацију нових заједничких пројеката који ће допринети одрживом развоју и енергетском унапређењу локалне заједнице.

"Након отварања енергетских инфо-центара у Кули, и прошле недеље у Нишу, посебно сам срећан што ће и грађани Прибоја од данас на једном месту моћи да добију све информације о субвенцијама, које могу да добију од државе за унапређење енергетске ефикасности у својим домовима, уштедама и процедурама, и што сам данас овим поводом у свом граду. Улагање у енергетску ефикасност је економски и еколошки исплативо а наш циљ је да кроз едукацију и конкретне мере подршке помогнемо грађане да смање потрошњу енергије и растерете кућне буџете", рекао је Стефан Србљановић, државни секретар у Министарству рударства и енергетике.

Он је истакао да се у наредним недељама очекује расписивање јавног позива за грађане.

"У претходне две године Општина Прибој и Министарство рударства и енергетике издвојили су укупно 11,3 милиона динара за субвенције док ће се у наредним недељама расписати нови јавни позив, на коме ће грађани моћи да се пријаве за субвенције у износу до 65 одсто вредности инвестиције, у зависности од пакета мера. Позивам све заинтересоване да се информишу и желим свима срећан рад и што више корисника који ће субвенције искористити на најбољи могући начин", рекао је Србљановић.

"Грађани и локалне самоуправе су најбитнији уцесници у процесу енергетске транзиције. Ако грађанима пружимо тачне и правовремене информације о могућим мерама енергетске ефикасности, очекиваним уштедама, потребним инвестицијама, изворима финансирања и субвенцијама које имају на располагању онда они могу да донесу информисану одлуку о уласку у инвестицију. Ако им при томе пружимо и подршку приликом аплицирања онда се они брже и лакше одлуче на тај корак", изјавила је Лена Братић, директорка USAID-овог пројекта "Боља енергија"

"Велика захвалност USAID-у и Министарству рударства и енергетике што су препознали још једну идеју и подржали Прибој. Иначе смо имали изузетну и успешну сарадњу и претходном периоду. Оно што је најбитније, грађани Прибоја ће имати на једном месту, потпуну и квалитетну информацију, све оно што је везано за побољшање енергетске ефикасности, како би на крају, побољшали и свој квалитет живота, заштитили животну  средину, остварили значајне уштеде у потрошњи енергената. Ово је одлична ствар за грађане Прибоја и нас као локалну самоуправу", истакао је Лазар Рвовић, председник Општине Прибој

Рвовић је и најавио нове кораке ка побољшању енергетске ефикасности у нашем граду.

"Оно што могу да најавим, то је неки први почетни корак, где ћемо моћи и практично да се уверимо у квалитет рада нашег Енергетског инфо центра, ових дана ће се расписати први позив, где ће грађани директно моћи да виде суштину и како то треба да функционише овај Инфо центар. То је вредност око 6,3 милиона динара, то је први позив, а оно што могу да најавим, што се тиче локалне самоуправе у наредној години планирали смо 40 милиона динара и очекујемо помоћ државе, тако да ће наредна година сигурно бити шампионска што се тиче тих пројеката", рекао је Рвовић.

Председник општине Прибој је најавио и то да Прибој улази и у замену фасада у новом делу града. Суштина тог пројекта је да станаре зграда ништа неће коштати, већ ће се све финансирати кроз уштеде енергената. То је један ефекат, а други је естетски.

"Боља енергија" је петогодишњи пројекат којег финансира амерички народ, а који је намењен јачању енергетске безбедности у Србији кроз подршку државној влади и локалним самоуправама, како би пружали боље услуге и допринели заштити здравља локалног становништва. УСАИД-ов пројекат "Боља енергија", посвећен је јачању енергетске безбедности у Србији и унапређењу квалитета живота локалног становништва, реализује се на националном нивоу и у одабраним локалним самоуправама, пратећи постојеће програме и користећи расположиве ресурсе ефикасно.