slideshow04

За унапређење безбедности саобраћаја Прибоју пет милиона динара

У складу са Одлуком о распореду и коришћењу средстава за финасирање унапређења безбедности саобраћаја на путевима у 2024.години, кроз Први јавни позив Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, Општини Прибој опредељена су средства за финансирање безбедности саобраћаја у износу од 5.000.000,00 динара.

Ова средства имају за циљ финансирање мера и активности за унапређење безбедности саобраћаја на путевима у Републици Србији, чиме се тежи достизању стратешког циља - да се смањи број погинулих и тешко телесно повређених лица бар за 50% до 2030. године, у односу на 2019.годину, као и циљ - без погинуле деце у саобраћају од 2030. године.

Добијена средства, према Уговору, искључиво ће се наменски користити за реализацију планираних мера, према усвојеном Програму Савета за безбеднсот саобраћаја општине Прибој.

За унапређење саобраћајне инфраструктуре опредељено је укупно два милиона динара, а то подразумева уградњу заштитно-одбојних ограда, затим уградњу асфалтних саобраћајних платформи са обележеним пешачким прелазима, као и постављање саобраћајних огледала на раскрсницама, где је смањена видљивост и прегледност.

Значајна ставка је и унапређење саобраћајног образовања и васпитања, кроз коју ће се подизати свест о правилном, а тиме и безбедном понашању у саобраћају, пре свега деце, као најмлађе популације али и најрањивије групе у саобрћају.

У том контексту планирана је и даља реализација квиза "Пажљивкова смотра" за предшколце и ученике првог и другог разреда основних школа. Овај едукативни квиз, на деци забаван начин, употпуњује досадашња и продубљује нова знања из безбедности саобраћаја, од школског до републичког нивоа.

Подсетимо, Прибој је претходних година имао победнике на окружним такмичењима, а прошле године, ученици другог разреда ОШ "Вук Караџић" били су најбољи и на републичком такмичењу. За ове намене кроз Програм Савета, планирано је 300 хиљада динара.

Битан сегмент рада Савета за безбедност саобраћаја су и превентивно-промотивне активности. За ове намене одобрена су средства у износу од милион и 770 хиљада динара, а то подразумева штампање и поделу промотивног материјала и публикација, на билбордима или медијима, за спровођење националне кампање у циљу спречавања вожње под утицајем алкохола, затим кампање у циљу спречавања брзе вожње, кампање у циљу повећања степена употребе сигурносног појаса, као и кампање у циљу повећања коришћења ауто седишта за децу.

У том контексту и даље ће се наставити бесплатна подела аутосистема за сву новорођену децу, као и едукативна кампања "Још увек возим, али не ходам".

У области научно-истраживачког рада планирана је израда нове Стратегије и Акционог плана безбедности саобраћаја општине Прибој за наредни петогодишњи период до 2030.године. За ове намене планирано је 480 хиљада динара.

Предвиђена су и средства за рад Савета за безбедност саобраћаја општине Прибој, који је и задужен за реализацију свих наведених активности, које треба да буду спроведене, најкасније, до краја ове календарске године.