slideshow04

Vesti

Počela izgradnja transfer stanice "Banjica"

Na zaštiti reke Lim kroz Srbiju i rešavanju problema komunalnog otpada, ovog proleća se sa reči prešlo na dela. I već se odmaklo u realizaciji. Deponija “Stanjevine” je zatvorena i već je sanacija pri kraju, a počela je i izgradnja transfer stanice sa reciklažnim dvorištem, na lokaciji “Banjica”. Značajna investicija i za ovaj kraj, a posebno za opštine Nova Varoš, Prijepolje i Priboj.

"Suštinski mi transfer stanicom rešavamo pitanje komunalnog otpada za sve tri opštine, transportom na užičku deponiju “Duboko”, a tada će se sanirati i pribojska deponija "Duboki potok", kao što se sada sanira i prijepoljska deponija "Stanjevine". Na taj način u potpunosti ćemo zaštiti Lim u toku kroz Srbiju, a umesto deponija, biće oaze prirode.", kaže predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović.

Prema njegovim rečima, deo ukupnog projekta je i postavljanje barijera uzvodno od Potpećkog jezera, za prikupljanje plutajućeg otpada, a Priboj ovog leta kreće i u izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, pa će sve to upotpuniti zaštitu reke Lim.

Na izgradnji transfer stanice “Banjica” u toku je prva faza, radove izvodi kompanija “Južna Bačka” iz Novog Sada, a sve bi trebalo da bude gotovo do kraja oktobra ove godine. Investicija je vredna 92 miliona dinara, 50 miliona obezbeđuju lokalne samouprave, srazmerno svojoj velični - Prijepolje 50 %, Priboj 30% i Nova Varoš 20 %, dok ostatak sredstava obezbeđuje Ministarstvo zaštite životne sredine.

"Pored transfer stanice, biće potrebno izgraditi i pristupni put od magistrale, kao priključak električne energije od železničke stanice “Bistrica”, kao i nabaviti specijalna vozila, odnosno kamione za transprot komunalnog otpada do deponije “Duboko” kod Užica.", referiše direktor ovog zajedničkog preduzeća Ljubenko Vasiljević.