slideshow04

Vesti

Javni konkurs za sufinansiranje mera smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih ložišta na teritoriji opštine Priboj

Opština Priboj raspisuje Javni konkurs za sufinansiranje mera smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih ložišta na teritoriji opštine Priboj.

Ovim projektom stavlja se akcenat na smanjenje zagađenja vazduha povećanjem energetske efikasnosti individualnih ložišta (kotlova, peći i šporeta). Ukupna vrednost projekta je 5.000.000 dinara, od čega Ministarstvo finansira sa 3.000.000 dinara, a lokalna samouprava sa 2.000.000,00 dinara finansira iz budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine za 2021. godinu.

Opština Priboj ovim iznosom planira da subvencioniše građanima zamenu individualnih ložišta sa energetski efikasnijim ložištima - kotlovima, pećima i šporetima. Maksimalni iznos sredstava za sufinansiranje nabavke peći koji podnosilac zahteva može da dobije je 60% ukupne vrednosti investicije, a maksimalno 70.000 dinara, i zavisiće od stepena efikasnosti individualnog ložišta.

Cilj Projekta je poboljšanje kvaliteta vazduha i očuvanje i zaštita životne sredine, smanjenje zagađenja vazduha smanjenjem štetnih emisija i produkata sagorevanja nastalih neadekvatom upotrebom ogrevnog drveta, korišćenjem sirovog drveta sa velikim procentom vlage, čime se smanjuje stepen iskorišćenja, povećava njegova potrošnja, i nabavkom novih savremenih peći i kotlova kako bi se proces efiaksnosti zaokružio.

Zamenom zastarelih i dotrajalih peći i kotlova koje kao energent koriste pored drveta i ugalj, sa novim modernijim pećima, direktno se smanjuje stepen zagađenja vazduha. Kako je starost uređaja za grejanje u najvećem broju individualnih domaćinstava preko deset godina, to govori o kvaliteta grejanja, stepenu iskorišćenja energenta, odnosno o efikasnosti samog uređaja. Smanjenim stepenom korisnosti, drvo kao energent nema mogućnost iskorišćenja svoje maksimalne kalorijske vrednosti, što iziskuje njegovu povećanu potrošnju, a što za posledicu ima i povećane emisije štetnih gasova odnosno suspendovanih čestica.

I USLOVI PRIJAVE NA KONKURS
Uslovi učešća na Konkursu koje mora da ispuni podnosilac zahteva:
1. Da je vlasnik ili suvlasnik porodične kuće ili stana ili da pripada prvom naslednom redu iza preminulog vlasnika ili suvlasnika porodične kuće ili stana (dokazuje izjavom) i da živi u porodičnoj kući ili stanu koji su izgrađeni na gradskom području u prvoj, drugoj, trećoj ili četvrtoj stambenoj zoni (prema rešenju za porez) za koji stan ili kuću nabavlja ložište,
2. Da stambeni objekat - kuća nije priključena na gradski toplovod, odnosno da stambena zgrada za kolektivno stanovanje nema tehničkih mogućnosti za priključenje na gradski toplovod.
3. Da poseduje jedan od sledećih dokaza za stambeni objekat: a. dokaz o izgradnji objekta pre donošenja propisa o izgradnji, b. građevinsku dozvolu dobijenu kroz redovan postupak obezbeđenja dozvole, c. građevinsku dozvolu dobijenu iz postupka legalizacije ili d. rešenje o ozakonjenju ili uverenje nadležnog organa da je podnet zahtev za ozakonjenje objekta
4. Da je izmirio dospele obaveze po osnovu poreza na imovinu,
5. Ne prihvataju se troškovi nabavke ložišta koji nastanu pre prvog obilaska Komisije za pregled i ocenu podnetih zahteva za sufinansiranje projekata energetske efikasnosti.
6. Prihvataju se isključivo troškovi nabavke individualnog ložišta, bez troškova ugradnje, nabavke ostale opreme i radova.
7. Da je dostavio Izjavu o korišćenju goriva za grejanje objekta.

II POTREBNA DOKUMENTA
A) Dokumentacija koju dostavlja podnosilac prijave pri podnošenju prijave:
1. Potpisan i popunjen Prijavni obrazac za sufinasiranje mera energetske efikasnosti,
2. Fotokopiju lične karte ili očitanu čipovanu ličnu kartu vlasnika objekta,
3. Kopiju građevinske dozvole, rešenja o ozakonjenju ili uverenje nadležnog organa da je podnet zahtev za ozakonjenje objekta odnosno drugi dokument kojim se dokazuje legalnost objekta,
4. Podaci o nepokretnosti za objekat pribavljeni na sajtu Republičkog geodetskog zavoda katastar.rgz.gov.rs
5. Predračun za nabavku kotla, peći ili šporeta
6. Izjava o korišćenju goriva za grejanje
7. Izjava da podnosilac prijave stanuje u kući ili stanu za koji nabavlja ložište
8. Izjava o naslednom redu iza preminulog vlasnika kuće ili stana (u slučaju da je vlasnik preminuo)
9. Izjava da podnosilac prijave neće otuđiti ložište u narednih 5 godina
10. Izjava o davanju saglasnosti za prikupljanje i obradu podataka o ličnosti

B) Dokumentacija koju obezbeđuje Opština:
1. Potvrda o redovnom izmirivanju obaveza po osnovu poreza na imovinu Opštine Priboj,
2. Potvrda JP „Toplana Priboj“ da nema tehničkih mogućnosti za priključenje na gradski toplovod, za vlasnike stanova u stambenim zgradama u MZ Novi Priboj

C) Dokumentacija koja se daje na uvid Komisiji prilikom obilaska objekta:
1. Građevinski projekat objekta (po potrebi)

D) Dokumentacija koja se dostavlja prilikom potpisivanja Ugovora
1. Fotokopija žiro računa podnosioca zahteva za uplatu sredstava.

E) Dokumentacija koja se dostavlja nakon potpisivanja Ugovora i završetka radova:
1. Zahtev za povraćaj sredstava
2. Dokaz o završetku procedure nabavke individualnog ložišta (potvrda Komisije),
3. Fiskalne i gotovinske račune za kotao, peć ili šporet,
4. Popunjen i overen garantni list za kotao, peć ili šporet

III Rok za podnošenje prijava je 30 dana od dana objavljivanja na zvaničnoj internet stranici i oglasnoj tabli Opštine Priboj
Konkurs je otvoren do srede 21.07.2021. godine.

IV Neblagovremena prijava je: prijava podneta po isteku roka za podnošenje prijave.

V Nepotpuna prijava je: prijava koja ne sadrži sve tražene podatke i dokumentaciju iz dela ovog oglasa označen pod ).

VI Pregled, ocenu i rangiranje prijava vršiće Komisije za pregled i ocenu podnetih zahteva za sufinansiranje projekata energetske efikasnosti prema odredbama Pravilnika o sprovođenju mera smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih ložišta u opštini Priboj u 2021. godini ("Sl. list Opštine Priboj" 2/21).
Prijava se podnosi u zatvorenoj koverti sa imenom, prezimenom i adresom podnosioca zahteva, preko pisarnice Opštinske uprave ili poštom na adresu:

Opština Priboj
Ul. 12. januar 108
31330 Priboj
Sa naznakom: ZA KONKURS ZA SPROVOĐENjE SUFINANSIRANjA MERA SMANjENjA ZAGAĐENjA VAZDUHA POREKLOM IZ INDIVIDUALNIH LOŽIŠTA -Ne otvarati

Zainteresovani učesnici javnog Konkursa u toku trajanja ovog oglasa, a pre podnošenja prijava detaljne informacije mogu dobiti na telefon broj 033/2452-341 ili u kancelariji broj 33 Opštinske uprave Priboj - Energetski menadžer Marko Janjušević.

Tekst Javnog konkursa za sufinansiranje mera smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih ložišta na teritoriji opštine Priboj možete preuzeti ovde.
Pravilnik o sprovođenju mera smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih ložišta na teritoriji opštine Priboj u 2021. godini možete preuzeti ovde.
Prijavni obrazac možete preuzeti ovde.
Izjave možete preuzeti ovde.