slideshow04

Vesti

Poseta državnog sekretara Aleksandra Dujanovića

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Srbije, zajedno sa opštinom Priboj, u ovoj godini realizovalo je brojne projekte, na očuvanju zdrave životne sredine, čime su i rešili mnoge ekološke probleme - konstatovano je prilikom posete opštini Priboj, Aleksandra Dujanovića, državnog sekretara u ovom Ministarstvu.

Državni sekretar Dujanović u pratnji narodnog poslanika Krsta Janjuševića i energetskog menadžera opštine Priboj Marka Janjuševića, obišli su realizovane investicije, ali i projekte koji će uskoro biti završeni.

"U brojne projekte u Priboju ove godine Ministarstvo je uložilo 55 miliona dinara. Zadovoljan sam realizacijom zajedničkih projekata, što potvrđuje rešenost lokalne samouprave da sa resornim ministarstvom, nastavi saradnju i u narednoj godini, na novim projektima ali i podizanju ekološke svesti, na još veći nivo.", rekao je Dujanović.

Očuvanje zdrave životne sredine je značajan akcenat u radu ove Vlade Srbije, ali i lokalne samouprave u Priboju. To se pokazuje i na delu, realizacijom određenih projekata. Početkom godine u Priboju, na Potpećkom jezeru, bili smo svedoci ružnih slika nagomilanog plutajućeg otpada, koje je na branu pomenute HE a time i Priboja, stizalo iz uzvodnog područja reke Lim.

To je sada, najvećim delom rešeno, zatvaranjem i rekultivacijom deponije "Stanjevine" u opštini Prijepolje, a za još uvek dolazeći plutajući otpad, postavljene su tzv. lančanice ili rečne pregrade, kako na Potpećkom jezeru, tako i na toku Lima u opštinama Nova Varoš i Prijepolje, pa ovo jezero sada, na zadovoljstvo svih ljubitelja prirode, izgleda prelepo.

Priboj je ove jeseni dobio na upotrebu i gradsku toplanu na biomasu, pa je uz kvalitet grejanja i ekonomske efekte, u najvećoj meri smanjena i zagađenost vazduha, a pored grejanja na daljinski sistem, preduzete su i zajedničke akcije na očuvanju kvaliteta vazduha zamenom neadekvatnih individualnih ložišta, ekološki efikasnijim.

Nova ložišta ugradilo je preko 60 naših sugrađana, koji su više nego zadovoljni.

“Ja sam ne zadovoljna, nego prezadovoljna. Do sada smo trošli 15 kubika drva i tri tone uglja, a grejali smo samo dve prostorije. Sada je toplo u celoj kući, puno je i lakše i jeftinije. Hvala svima od srca.", rekla je naša sugrađanka Smaila Berbo, prilikom obilaska njenog domaćinstva.

Umesto divljih deponija uređene su oaze prirode, doskora nekultivisani prostor ušća reke Uvac u reku Lim, sada se pretvara u park prirode, pešačko - biciklistička staza pored Lima u Starom Priboju, ovih dana biće upotpunjena i novim drvoredom.

Zajedničih projekata resornog ministarstva i lokalne samouprave na očuvanju životne sredine, biće i u narednoj godini, a akcenat će biti, pre svega na mladima, njihovoj edukaciji i podizanju ekološke svesti svih građana, jer je preventivno delovanje, uvek bilo najbolji lek.