slideshow04

Vesti

U Zavičajnom muzeju izložba prof. dr Vujici Jevđeviću

U galeriji Zavičajnog muzeja u Priboju, u četvrtak, 16.decembra, otvorena je izložba posvećena liku i delu znamenitog, a u srpskoj javnosti nedovoljno afirmisanog naučnika iz oblasti hidrologije, mada dobro poznatog u svetskim naučnim krugovima, rođenog Pribojca, prof.dr Vujice Jevđevića.

Pored doprinosa svetskoj nauci, Vujica Jevđević je bio i humanista, pa se tako, između ostalog, na Građavinskom fakultetu u Beogradu, iz njegovog fonda, nagrađuje najbolji student hidrologije, a svom rodnom gradu zaveštao je porodičnu kuću.

"Rodnu kuću, kao kao najstariji takav objekat u našem gradu, Muzeju odnosno Priboju, profesor Jevđević je poklonio 2005.godine, samo godinu dana pre smrti, a dao je najveći deo sredstava i za njeno opremanje.", rekla je Slobodnaka Klačar, direktorka Zavičajnog muzeja u Priboju i dodala, da je od tada kuća Jevđevića postala nezaobilana u turističkoj ponudi našeg grada.

"Pripremati jednu ovakvu izložbu ni za Savez inženjera i tehničara Srbije, ni za mene kao autora, nije bilo nimalo lako, ali je taj napor zamenila čast ukazanim poverenjem i zadovoljstvo uspešno obavljenim poslom.", istakla je Olivera Ćosović, autor izložbe.

Zahvaljujući se organizatorima izložbe, što daju doprinos afirmaciji imena i dela velikana svetske nauke, predsednik SO Priboj Boris Mrdović je istakao, da će i sama lokalna zajednica morati da uradi više, kako bi se, naučnik svetskog glasa sačuvao od zaborava.

"Priboj se na žalost, u jednom dužem periodu, ogrešio o profesora Jevđevića, ali to sada mora da se ispravi, propušteno ako je moguće nadomesti, a velikan naše nauke, dostojno afirmiše.", rekao je otvarajući izložbu, Boris Mrdović, predsednik SO Priboj.

Izložba "Prof.dr Vujica Jevđević, hidrolog svetskog glasa", u Zavičajnim muzeju Priboj, biće postavljena naredna dva meseca.