slideshow04

Vesti

Eko park na ušću Uvca u Lim

Ministarstvo zaštite životne sredine, kroz nekoliko projekata, ove godine u opštinu Priboj, uložilo je preko 55 miliona dinara. Neke investicije su potpuno završene, dok će se neke nastaviti i u narednoj godini.

Tako se na ušću reke Uvac u reku Lim, na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom, umesto nekadašnjeg nekultivisanog i zaplavljenog zemljišta, stvara eko park na čak dva hektra površine.

Prostor je sada kultivisan, odnosno očišćen, žbunje i šiblje uklonjeno, vratače i uvale poravnjane, a u priličnoj meri proširen je i prilazni put, od magistrale i graničnog prelaza Uvac, dužine blizu 500 metara. I tu se neće stati.

"Uradiće se obaloutvrda dužine 150 metara, da više ne bi bilo plavljenja, prostor će se nasuti još najamnje pola metra, da bi se onemogućio prodor podzemnih voda, a od sadržaja planirano je postavljanje 20 tzv. pečurki za odmor, dečji mobilijar, fudbalski teren sa veštačkom travom, teren za košarku, parking za posetioce i pozornica na samom ušću Uvca u Lim, gde bi se mogli izvoditi kulturni i zabavni sadržaji, pa zašto ne i venčanja.", kaže Zdravko Pešut, direktor JP za uređenje gređevinskog zemljišta i razvoj Priboj.

Projekat uređenja eko parka vredan je 25 miliona dinara, ove godine uloženo je 12 miliona, 10 je obezbedilo Ministarstvo zaštite životne sredine a dva opština Priboj.

Do budućeg eko parka na ušću Uvca u Lim, može se stići i stazom zdravlja, koja kreće iz starog dela Priboja, pored koje je ove jeseni zasađeno 670 višegodišnjih dekorativnih sadnica breze, lipe, graba i jasena.

Ministarstvo zaštite životne sredine, pored pomenutih projekata, finansiralo je i uklanjanje divljih deponija u gradskom i prigradskom delu Priboja, kao i probijanje pristupnog puta i postavljanje tzv.lančanice na Limu, uzvodno od brane HE Potpeć, čime će se prikupljati plutajući otpad i štititi, sve atraktivnija, destinacija Potpećkog jezera sa novizgrađenim ribarskim naseljem.