slideshow04

Vesti

Stigli kamioni za Transfer stanicu "Banjica"

Transfer stanica "Banjica" sa reciklažnim dvorištem, gde će se prikupljati komunalni otpad iz opština Priboj, Prijepolje i Nova Varoš i odatle presovan, transportovati do deponije "Duboko" u Užicu, trebalo bi da bude u funkciji polovinom godine.

Objekat Transfer stanice, građevinski je završen, nabavljena je i oprema, u proceduri je rešavanje priključka struje, vode i pristupnog puta, a u petak, 4.februara, stigla su i dva kamiona za transport komunalnog otpada od "Banjice" do deponije "Duboko" . U pitanju su vozila sa specijalnom nadgradnjom, a sredstva od 40 miliona dinara obezbedilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Na Transfer stanici "Banjica" komunalni otpad će se presovati, čime će se njeogova zapremina smanjiti za trećinu, što će doneti uštede u transportu, a u jednoj turi kamion će moći da preveze 32 kubika otpada i još toliko, kada budu nabavljene i prikolice.

Transfer stanica "Banjica" do sada je koštala 92 miliona dinara, gotovo polovinu sredstava obezbedilo je Ministarstvo zaštite životne sredine, a ostatak opštine proporcionalno broju stanovnika - Priboj 15, Nova Varoš 10 i Prijepolje 25 miliona dinara.

Pored rešavanja trajnog odlaganja otpada i na taj način očuvanja čiste i zdrave životne sredine, Transfer stanica će omogućiti i najmanje 15 novih radnih mesta, a ako se bude radilo u dve smene, onda i više.

Pored Transfer stanice "Banjica" na istom mestu planira se i izgradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom, gde bi se komunalni otpad razvrstavao, reciklirao i presovao, što će, u narednom periodu, zahtevati i primarnu selekciju otpada, u svakoj od pomenutih opština.