slideshow04

Vesti

Dan belog štapa

Dan slepih i slabovidih osoba ili Dan belog štapa, na prigodan način, obeležen je i među članovima Međuopštinske organizacije iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši.

Domaćin je bila opština Priboj, a lep dan omogućio je članovima ove organizacije da se okupe, razmene iskustva, iskažu svoje potrebe, ali i da svima nama skrenu pažnju na sebe, na ukorenjene predrasude, na svoje probleme, koje zajedno sa njima treba da rešavamo.

"Mi smo teško zapošljiva populacija, iako nam od toga zavisi i egzistenicija. I što opština bolje stoji, to su i naše šanse za zapošljavanje veće." - istakla je Dragana Dučić, član UO slepih i slabovidih Srbije.

Zapošljavanje, odnosno egzistencija nisu jedini problemi ove populacije.

"Iako je opština Priboj dosta učinila na poboljšanju našeg položaja, ipak imamo problema u korišćenju prevoza, sa bahatim vozačima, prelaskom ulice, kretanju po trotoaru koji su zakrčeni, jer oni koji postavljaju te "barijere", izgleda da zaboravljaju da mi to ne vidimo.", priča Omer Ćelović iz Priboja, inače zamenik predsednika MO Prijepolje, kojoj pripadaju i članovi iz Priboj.

A naše predrasude, koje najmanje koštaju, najviše bole i teško se prevazilaze.

"Iako sam potpuno slepa, ja pletem čarape, džempere, radim sve po kući. Odem ponekad i na neka slavlja, svadbe, a onda tamo čujem-što je ova došla, šta će ona da vidi. Eto, još uvek ima predrasuda, koje bole." - kaže Miroslava Šaponjić iz Nove Varoši.

Lokalna samouprava u Priboju, shodno svojim mogućnostima, dosta čini na poboljšanju položaja ovih lica.

"Opština Priboj je uvek izlazila u susret zahtevima slepih i slabovidih lica, pokrenuli smo manifestaciju Dan belog štapa, omogućili smo da besplatno letuju u Sutomoru.", ističe Miroslav Bukvić, pomoćnik predsednika opštine Priboj i dodaje, da i ova šetnja treba da skrene pažnju svim našim sugrađanima, šta mogu da pomognu, da bi olakšali položaj ovih osoba.

Dan belog štapa i ovoga puta je pokazao koliko ovim ljudima malo treba da se opuste, da uprkos svemu, bar na trenutak, zaborave svoje životne teškoće i ograničenja i pokažu koliko su vedrog duha, i da su uvek spremni za druženje i pesmu.