slideshow04

Stalna koordinatorka UN u poseti opštini Priboj

Priboj, 10. april 2014. - U okviru posete opštinama Zlatiborskog okruga, opštinu Priboj u četvrtak 10. aprila posetila je stalna koordinatorka UN i stalna predstavnica UNDP u Srbiji, gospođa Irena Vojackova Sollorano. Tema sastanka se odnosila na istraživanje UN-ovih organizacija za mogućnostima za uspostavljanje potencijalne saradnje. Koordinatorku UN u Srbiji sa saradnicima je primio predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović.

Na početku sastanka, predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović se zahvalio na dosadašnjoj saradnji, ističući značaj dosadašnjih projekata koji su realizovani, a koji su vidljivi građanima, pokazavši im tako da ipak nismo ostali sami. Rvović je rekao da polaže nade u to što se država nakon 20 godina ozbiljno zainteresovala da reši pitanje FAP-a i Priboja, budući da je Priboj uvek bio industrijski grad. Osim o industriji kakva je nekada bila u Priboju, predsednik opštine Priboj govorio je i o turističkim potencijalima opštine Priboj ali i regiona, obzirom na to da se opština nalazi u centru oko koga se nižu poznate turističke destinacije, poput Zlatibora, Zlatara, Mokre Gore i Drvengrada, ali i Andrićgrada kod Višegrada. "Imamo jedan od najlepših omladinskih centara u Srbiji, koji je zaživeo i koji je dobro prihvaćen kod omladine", rekao je Rvović predstavljajući jedan od skorije realizovanih projekata, pored Zavičajnog muzeja u Priboju. Koordinatorka UN i UNDP u Srbiji, Irena Vojackova Sollorano, imajući u vidu tešku situaciju kakva je u opštini Priboj, izrazila je želju da ove organizacije pomognu koliko su u mogućnosti. Ona je ukratko sa saradnicima prestavila program pružanja usluga na lokalnom nivou i moguće oblasti saradnje i usluga. Iz aspekta sadašnjih mogućnosti za saradnju i realnih potreba, konstatovali su da bi opštini Priboj najznačajnija podrška bila potrebna u realizaciji projekta Regionalne sanitarne deponije Banjica. Na sastanku je bilo reči i o uzimanju učešća opštine Priboj u projektu Unapređenja ljudske sigurnosti u Jugozapadnoj Srbiji, nakon čega je koordinatorka nastavila posetu i drugim opštinama u susedstvu, uz najavu pružanja pomoći lokalnoj zajednici u Priboju i u budućnosti, kako kroz drugu fazu EU Progresa, tako i kroz druge oblike saradnje.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je inače globalna razvojna mreža Ujedinjenih nacija, koja radi u 177 zemalja i teritorija. UNDP pruža tehničke savete i pomoć za održivi ljudski razvoj i podržava Srbiju u pristupanju Evropskoj uniji. UNDP u Srbiji posluje od 1952. godine, i podržava Srbiju u Srbija podržava u svojim naporima da postigne najviši nivo ljudskog prosperiteta i dostojanstva za sve svoje građane, bez obzira na pol, nacionalnost ili veroispovest.
poseta irene vojackove sollorano1
poseta irene vojackove sollorano2