slideshow04

Održana 46. Sednica Opštinskog veća opštine Priboj

Danas je, sa početkom u 10 sati održano 46. po redu zasedanje Opštinskog veća opštine Priboj. Veće je zasedalo u punom sastavu, a dnevni red današnje sednice sastojao se od šest tačaka. Sednicu je otvorio predsednik Opštine, Lazar Rvović koji je u svom uvodnom izlaganju predložio da se prve tri tačke zbog sličnosti tematike objedine, a povodom istih upoznao je članove Opštinskog veća sa radom Komisije koja je formirana Rešenjem predsednika opštine i na čijem čelu je bio predsednik Skupštine opštine, Saša Vasilić. Komisija je imala zadatak da pripremi strategiju kao i podzakonska akta u vezi sa rešavanjem problema nevlasničkih pasa i mačaka na teritoriji opštine Priboj.

Predsednik SO Saša Vasilić, rekao je da su za pravljenje strategije bila presudna iskustva drugih lokalnih samouprava, ali su uzeti u obzir i pozitivni primeri u svetu. Pre svega, strategija je human način rešavanja ovog problema, tako što bi se napušteni psi i mačke hvatali, sterilisali, očistili od parazita i kasnije vratili na prvobitna staništa, nakon veterinarskog tretmana, rekao je Vasilić. "Nakon ovakvog tretmana, došlo bi do znatnog smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka, koji bi bili sterilisani, očišćeni od parazita, sve u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja, a takođe ovakvom strategijom, razradila bi se ideja prihvatilišta, nakon čega bismo došli u situaciju da u potpunosti iskontrolišemo ovaj problem", kazao je on.

Osim predloga Strategije rešavanja problema nevlasničkih pasa i mačaka na području opštine Priboj, danas se razmatrao i predlog Odluke o obavljanju komunalne delatnosti i zoohigijene, kojom je predviđeno da se isti poslovi povere JKP "Usluga". Ovom odlukom su definisana konkretna ovlašćenja JKP "Usluga", koja će organizovati zoohigijensku službu, a takođe biće ovlašćena da veterinarske usluge poveri nekoj veterinarskoj ustanovi, u vidu javnog privatnog partnerstva. Ono što se Odlukom planira u narednom periodu je masovno hvatanje pasa i mačaka, odvajanje zdrave populacije, sterilisanje, čišćenje od parazita i čipovanje, kao i aktivna politika udomljavanja. Jedna od planiranih mera u cilju što većeg popularizovanja udomljavanja i potpune kontrole ovog problema je i ideja gradnje prihvatilišta, koje će biti mnogo isplativija varijanta od azila i koje će se graditi po određenim pravilnicima. Ovaj način rešavanja problema nevlasničkih pasa i mačaka osim što je najisplativiji je i human i zakonski.

Predlozi Strategije rešavanja problema nevlasničkih pasa i mačaka na području opštine Priboj, Odluke o obavljanju komunalne delatnosti i zoohigijene, Programa kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji opštine Priboj su utvrđeni i prosleđeni Skupštini opštine na usvajanje.

Danas je utvrđen predlog Odluke o obrazovanju Kancelarije za mlade opštine Priboj, koja je takođe prosleđena Skupštini na usvajanje. Predsedavajući, Lazar Rvović je podsetio da je opština Priboj bila među prvim opštinama koje su prepoznale značaj omladinske politike i jedna od prvih koja je osnovala Kancelariju za mlade 2008. godine. Danas je opština Priboj primer pozitivne prakse, kada se radi o vidovima podrške omladinskoj politici ali i toga, kako se javni prostori koriste za dobrobit i afirmaciju mladih, kao što je slučaj sa Omladinskim centrom u Priboju. Tim povodom, članom 4. ove Odluke predviđeno je da Kancelariju za mlade čine koordinator Kancelarije za mlade, Odbor za omladinu i sport kao i Omladinski centar. Stupanjem na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o obrazovanju Kancelarije za mlade iz 2008. godine.

U okviru pete tačke dnevnog reda, razmatranja predloga Komisije za rešavanje zahteva za pomoć u izgradnji seoskih vodovoda, predsednik Opštine podsetio je opštinske većnike da iako je ukinut Fond za razvoj poljoprivrede, nisu ukinuta sredstva. Ta sredstva biće iskorišćena za izgradnju seoskih vodovoda, na osnovu izveštaja Komisije koja će se baviti ovom tematikom. U formiranoj Komisiji je i član Opštinskog veća zadužen za područje mesnih zajednica, Drago Drobnjaković. Većnici su se složili da je ovo jedan od dobrih primera kako pomoći ljudima na selu i kako vratiti život na selo. Pomoć se neće deliti u novcu, već isključivo u materijalu, i to na osnovu pojedinačnih zahteva koji će biti prosleđivani Komisiji, a za ove svrhe opredeljeno je 1.330.000,00 dinara, što obuhvata oko 100 seoskih domaćinstava.

Danas se, u okviru poslednje tačke dnevnog reda, utvdio konačan broj učenika koje će nagraditi opština Priboj, ali i visine nagrada. Inače, ovo je već četvrta godina kako Opština nagrađuje nosioce Vukove diplome i osvajače nagrada na okružnim i republičkim takmičenjima. Zaključkom Opštinskog veća opštine Priboj, predviđa se da se za rezultate u školskoj 2013/2014 godini učenicima dodele novčane nagrade i to:

1. Učenicima koji su osnovno i srednje obrazovanje školske 2013/2014 godine završili sa prosečnom ocenom 5,00 po 7.000,00 dinara

2. Za Republičko takmičenje
- prvo mesto 10.000,00 dinara
- drugo mesto 8.000,00 dinara
- treće mesto 7.000,00 dinara

3. Za Okružno takmičenje
- prvo mesto 3.000,00 dinara
- drugo mesto 2.500,00 dinara
- treće mesto 2.000,00 dinara.

Takođe, predviđeno je da se nastavnicima čiji su učenici osvojili jedno od prva tri mesta na Republičkom takmičenju dodeli nagrada u visini učeničke, konkretno kada je školska 2013/2014 godina u pitanju, za prva i treća mesta, tj. po 10.000,00 i po 7.000,00 dinara.

Dnevni red sednice možete pogledati ovde.

44 sednica opstinskog veca