slideshow04

Okrugli sto na temu rodnog budžetiranja kao nove prakse u lokalnim samoupravama

U Priboju je u sredu 17. septembra 2015. godine održan okrugli sto na temu rodog budžetiranja kao nove prakse u lokalnim samoupravama. Okrugli sto bio je u organizaciji Odbora za ravnopravnost polova SO Priboj, uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN WOMEN), a u čijem programu učestvuju opštine Priboj, Prijepolje i Nova Varoš.

okrugli sto rodno budzetiranje

Okruglom stolu osim članova Odbora za ravnopravnost polova SO Priboj i opština iz okruženja, prisustvovale su odbornice SO Priboj, predstavnici lokalne samouprave, članovi nevladinih organizacija i predstavnici evropskih fondova. Predavanje na temu rodnog budžetiranja kao nove prakse održale su Aleksandra Vladisavljević, samostalna konsultantinja i Milana Rikanović iz Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena.

Rodno budžetiranje je deo redovnog budžetskog procesa, a ne neki specifičan odvojen proces. Zapravo se redovan budžetski proces se kroz niz aktivnosti kao što su istraživanje, zagovaranje, monitoring, rad na podizanju svesti građana i građanki i njihovom uključivanju u budžetski process, učini dostupnim i ženama i muškarcima, tako da se prilikom izrade budžeta identifikuju i uzimaju se u obzir potrebe i očekivanja i žena i muškaraca.
Jedan od najvećih problema primene rodnog budžetiranja u praksi je to što su građani veoma malo informisani o budžetskom procesu u celini, o tome kako nastaje budžet i na koji način oni mogu da utiču na raspodelu sredstava u budžetu.

Što se tiče rodnog budžetiranja u Srbiji, ono još uvek nije zaživelo, ali se može očekivati da sa uvođenjem programskog budžeta koji je orjentisan na konkretno postignute rezultate, a koje je uvedeno od 2015. godine, bude olakšano i uvođenje rodnog budžetiranja. Rodno odgovorno budžetiranje omogućava odgovor na pitanje da li žene i muškarci u jednoj lokalnoj zajednici imaju jednak pristup resursima, da li jednako učestvuju u odlučivanju i da li imaju jednake koristi od upotrebe resursa.