slideshow04

Završena prva faza radova na iskopavanju srednjovekovnog grada Jagata

Prošle sedmice nakon dva meseca rada, Zavičajni muzej iz Priboja, završio je radove na iskopavanju srednjovekovnog grada Jagata. Na visini od oko 900 m nadmorske visine, konačno su se pojavili obrisi nekadašnjeg donjeg grada, odbrambene kule i dela zida, a sve to zahvaljujući finansijskoj podršci Opštine Priboj, koja je za javne radove izdvojila 2 miliona dinara.

jagat 2017

Na iskopavanju Jagata radilo je 20ak ljudi, čiji je rad bio finansiran iz sredstava lokalne samouprave. Ovo je samo prva faza iskopavanja, a ono što sledi u narednim godinama je delimična rekonstrukcija zidova i stavljanje Jagata u turističku ponudu Priboja. Buduća istraživanja, koja tek slede, daće više podataka o tome kako je u gradu bio organizovan život. Prema rečima direktora Zavičajnog muzeja iz Priboja, Sava Derikonjića, ni to kada je stvarno sagrađen, ne može se sa sigurnošću tvrditi, ali je evidentno, imajući u vidu tip gradnje da se radi o objektu koji je zidan pre početka 15. veka.

Tvrđava na čijem se iskopavanju radilo zauzima prostor od 1,2 hektara, sa ostacima kule osmatračnice, odbrambenog zida i odbrambene kule četvorougaonog oblika. Nastanak Priboja kao grada direktno je povezan sa utvrđenjem Jagat na Biću, što se dalo zaključiti iz istorijskih spisa. Najstariji pisani podaci o postojanju Jagata datiraju iz 1448. Zbog njegove važnosti, pod njegovim zidinama ginule su vojske srpskih despota i bosanskih banova. Padala je tvrđava iz jedne u drugu ruku sve do 1530. godine kada su Jagat osvojili Turci.

Tek započeto iskopavanje ovog drevnog grada je višegodišnji projekat Zavičajnog muzeja, koji će u budućnosti realizovati uz pomoć lokalne samouprave. Prva faza podrazumeva arheološka istraživanja gornjeg i donjeg dela Jagata, druga konzervaciju zidova, kula, bunara, cisterni za vodu, magacina za hranu, oružarnice, vojne kasarne i starešinske štabne prostorije. Sledi delimična rekonstrukcija, a nakon toga turistička promocija. Ukoliko se prilikom iskopavanja Jagata potvrdi postojanje naseobine iz gvozdenog doba i pronađe još materijalnih tragova, Mali Bić, kao istorijska i kulturna zaostavština, imaće dvomilenijumski značaj.

Foto: FB Zavičajni muzej Priboj