slideshow04

U Priboju održana tribina o bezbednom učešću mladih u saobraćaju "Još uvek vozim"

U pribojskoj Gimnaziji, u sredu 21. marta održana je tribina o bezbednom učešću mladih u saobraćaju, pod nazivom "Još uvek vozim". Tribinu je organizovao Savet za bezbednost saobraćaja opštine Priboj, u okviru svojih edukativnih aktivnosti, a u saradnji sa Savezom paraplegičara i kvadriplegičara Srbije, a ista je bila namenjena učenicima završnih razreda Gimnazije i Mašinsko-elektrotehničke škole.

Predavanjima je prisustvovalo oko 200 učenika obe škole, a isto je za cilj imalo da se mladima ukaže na probleme i posledice saobraćajnih nezgoda, od strane učesnika saobraćajnih nezgoda. Predavanja su držale osobe sa invaliditetom (korisnici invalidskih kolica) koji su invalidnost stekli u saobraćajnim nezgodama, a koji su za ovakav vid edukacije obučeni od stručnjaka iz Agencije za bezbednost saobraćaja republike Srbije. Ova predavanja su jedna u nizu planiranih, koje se odnose na prevenciju saobraćajnih nezgoda kod mladih. Do sada su ova predavanja uspešno održana i medijski propraćena u 35 gradova i opština Srbije, a pratilo ih je preko 16.000 mladih.

Osim potresnih životnih priča predavača, učenici su imali priliku i da probaju naočare za simulaciju alkohola, lakih i teških droga, što im je pokazalo u kojoj meri iste supstance ometaju pravilnu motoriku i rasuđivanje i pri normalnim aktivnostima, a ne samo pri vožnji.

Predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Priboj, Drago Drobnjaković, rekao je da je ova aktivnost Saveta imala za cilj da podigne svest mladih pojedinaca, budućih vozača, radi njihove bezbednosti u saobraćaju. Osim redovnih aktivnosti na poboljšanju bezbednosti saobraćaja na teritoriji opštine Priboj, on je rekao i da je misija Saveta u Priboju da usade mladima odgovornost za bezbednu vožnju u svest mladih, jer je to jedini način na koji se preventivno može afirmativno delovati.

Savet za bezbednost saobraćaja opštine Priboj osim unapređenjem saobraćajne infrastrukture, u narednom periodu baviće se i unapređenjem saobraćajnog vaspitanja i školovanja, preventivno-promotivnim aktivnostima iz oblasti bezbednosti saobraćaja, naučno-istraživačkim radom u oblasti bezbednosti saobraćajaali i tehničkim opremanjem jedinica saobraćajne policije koje kontrolišu i regulišu saobraćaj na putevima i drugih organa nadležnih za poslove bezbednosti saobraćaja, a sve u cilju bezbednijeg učešća građana u saobraćaju.

tribina jos uvek vozim