slideshow04

Прибој припрема спектакуларан дочек бициклистичке Трке кроз Србију

Овогодишња 59. Међународна бициклистичка трка Кроз Србију биће одржана од 29. јула до 2. августа а домаћини етапа биће Источно Сарајево, Јахорина, Пале, Прибој, Златибор, Чајетина, Мионица, Београд и Пожаревац.

Читава манифестација посвећена је великом јубилеју, 80 година од оснивања, то јест прве Трке кроз Србију која је вожена 1939. године и чији је покровитељ био ЊКВ Краљ Петар II Карадјордјевић који је победнику Avgustu Prosineku даривао пехар од чистог злата.

Четири дана Трке кроз Србију ове године биће Историјска јер по први пут бициклистички караван са више од 150 возача из 30 светских земаља креће из друге земље односно из Источног Сарајева у Републици Српској, где ће се одржати и свечана церемонија отварањка Трке кроз Србију, као и представљање екипа.

У каравану ће поред самих бициклиста, бити и пратеће особље, тренери, механичари, лекарске службе, радио тур, припадници полиције и велики број новинара из земље и иностранства, са око 300 учесника.

Већ 30. јула пред бициклистима ће бити прва, кружна етапа која ће се возити кроз Источно Сарајево. Другог такмичарског дана, караван ће кренути са Јахорине одакле ће се у затвореној вожњи доћи до Пала где ће 31. јула и званично стартовати друга етапа која ће се возити до Прибоја. Читав караван прећиће границу измедју Србије и Републике Српске без заустављања, а Прибој ће други пут бити домаћин етапе на трци Кроз Србију.

Прибој као домаћин Циља друге етапе, припремио је у врхунцу своје туристичке сезоне, специјалан дочек каравана коме ће презентовати прибојски триатлон у спектакуларној симбиози бициклизма, рафтинга и трчања, чиме Прибојци најављују до сада невиђену атракцију на дочецима бициклиста из целог света у Србији, а коју ће извести спортисти, репрезентативаци, млади и деца Прибоја.

Према речима председника Организационог одобора града домачина 2. етапе Трке кроз Србију, председника општине Прибој Лазара Рвовића, "Прибој се спрема за још једну у низу од великих међународних манифестација које је организовао ове године од 21. априла и Европског рафтинг купа преко Трекинг лиге, Спортских игара младих, Лимског биатлона, Лим феста и сада као кулминације летње сезоне Трке кроз Србију. Комплексна и захтевна организација оваквог светског догађаја изискује значајне напоре свих чинилаца у општини па је стога и Организационо одобор у организацију овог догађаја укључио све расположиве ресурсе у граду. Позивам и наше суграђане да у што већем броју дођу у среду 31. Јула на Трг ФАП-а како би смо показали наше гостопримство и представили наш град најбољем светлу".

Трку ће ове године обележити и наставак одличне сарадње и зближавања Србије и Републике Српске, као и два бициклистичка Савеза. Трку Кроз Србију су подржале и Влада Републике Србије и Влада Републике Српске, тако да је и овогодишње издање најзначајније трке у Југоистичној Европи у реду манифестација од посебног значаја.

biciklisticka trka najava 2019