slideshow04

Одржана 21. седница Скупштине општине Прибој

Одборници СО Прибој, на седници одрзаној 12. августа, дали су сагласност ЈП "Топлана Прибој" да уђе у пројекат "Подстицање обновљиве енергије и развој тржишта биомасе у Републици Србији". Ова одлука значи сагласност за потписивање Уговира за изградњу нове градске топлане на биомасу снаге 8 MW кроз реализацију развојног кредита од немачке развојне банке KfW на период од 20 година, уз грејс период од 2 године и уз минималну каматну стопу. Уговор ће по овом пројекту потписати министри финансија и енергетике у Влади Србије, ЈП "Топлана Прибој" и Општина Прибој.

Овим пројектом, односно изградњом нове градске топлане решиће се проблем даљинског грејања у нашем граду, корисници ће добити квалитетно грејање уз уједначену температуру свих 24 сата, биће поправљен и топловод и подстанице, а оствариће се и уштеде због преласка на дрвну биомасу, док ће се концентрација угљен и сумпор-диоксида у ваздуху смањити на најмању могућу меру.

Изградњом нове градске топлане и планираном заменом котларнице за Општу болницу и Дом здравља Прибој ће, можда и као прва општина у Србији, извршити потпуну замену досадашњих фосилних горива локално доступном биомасом.

Посетимо, у Старом Прибоју је већ урађена нова котларница на биомасу у ОШ "Бранко Радичевић" која још загрева и просторије објекта Вртића у овом делу града, Дома културе и Општинске управе Прибој. До јесени ће почети са радом и нова котларница, такође на биомасу у новом делу града која ће загревати простор две основне и две средње школе, као и простор школског диспанзера и амбуланте за одрасле у Новом Прибоју.

21 sednica so