slideshow04

Планинари одржали акцију "Прибој хода"

У склопу републичке акције "Дани пешачења у Србији" коју је подржао и ЖКП "Љексовац" Прибој организована је шетња "Прибој хода".

Стаза је била дуга 5 км и маршрута кретања је била Стари град - Сарајевска вода - Осовник - Стаза здравља - Стари град. Стаза није била тешка, па су могли наступити и наши најмлађи али и најстарији суграђани. На стази је било 220 учесника, и што посебно радује, углавном су доминирала деца.

У акцији су могли учешћа узети све школе, спортска удружења, као и сви грађани наше општине. Одазвали су се Канцеларија за младе, Гимназија Прибој и О.Ш. Вук Караџић, којој организатори упућују све похвале јер се показала да је одговорна васпитно-образовна установа и на конкретан начин деци демонстрирала значај зддравог начина живота и заштите животне средине, као и подстицаја здравих животних навика.

Чланови ЖКП "Љесковац" су за све присутне на Осовнику припремили чај, деци су омогућили да се друже и играју одбојке и помало заборављене игре "шупљи лонац", да виде, уђу и бораве у шатору планинара, а поред играња одржано је и еколошко предавање о значају заштите животне средине са посебним освртом на то колико је одређеном отпаду потребно да се разгради у природи.

Дан пешачења у Србији је спортско-рекреативна манифестација коју организују планинарски клубови у Србији под покровитељством Планинарског савеза Србије, а уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства за заштиту животне средине, Министарства омладине и спорта РС и Спортског савез Општине Прибој.

Циљ манифестације је подстицање здравих животних навика, указивање на значај кретања за унапређење здравља и радне способности, социјализација и дружење младих и старијих генерација, али и развој туристичких потенцијала кроз уређење и експлоатацију уређених пешачких путева у Србији. Акција се одржава сваке године, у суботу, другог викенда септембра.

planinari priboj hoda 2019