slideshow04

Мисија ОЕБС-а у Прибоју

Општину Прибој је у понедељак, 23. септембра, посетила је делегација ОЕБСА, коју је предводила Микаела Турман, пројект менаџер у овој организацији. Она се у разговору са председником општине Прибој Лазаром Рвовићем интересовала за тренутне активности локалне самоуправе и изразила задовољство пројектима који су току и које углавном финасира Влада Србије уз учешће локалне самоуправе.

А, подсетимо, ради се о реконструкцији основне и средње школе у нашем граду, завршетку топлане на дрвну сечку за све школе и диспанзер Дома здравља у Новом Прибоју, а у току су и активности на припремама за изградњу градске топлане, чиме би Прибој први у Србији заменио фосилна горива биомасом, што ће значити и велике уштеде, квалитетније грејање и дати значајн допринос заштити животне средине. У току је и реализација пројекта замене водоводне и хидрантске мреже у Слободној зони Прибој, а ускоро се очекује и постављање камена темељца за изградњу погона једног страног инвеститора који ће омогућити и нова радна места. Тренутно се ради и на уређењу водотокова другог реда, а ових дана треба да крене и асфалтирање деоница на 36 путних праваца у нашој општини, истакао је између осталог председник Рвовић.

У оквиру реализације тзв. архус центара, за презентацију циркуларне економије, кроз коју желе да заинтересују младе људе за функционисање локалне самоуправе и веће учешће самих грађана у одређивању намена буџета, односно трошења новца пореских обвезника за одређене инвестиције, ОЕБС покреће два пројкета. Један је у форми видео презентације рада локалне самоуправе, обавеза и надлежнсоти њених службеника и функционера, до студијских посета младих људи општинској управи као сервису својих грађана.

Други пројекат ОЕБСА подразумева стручну праксу младих управо за рад у локалној самоуправи. Реализовао би се у шест општина овог региона са по двоје полазника. Пројекат би трајао две године, а идеја је да сам пројекат буде и држив у пракси како би заинтересовани и образовани млади људи сутра и након ове едукације нашли своје место у раду локалне самоуправе. Конкурс и одабир учесника пројекта вршила би ОЕБС.

Пројект менаџер ОЕБСА, Микаела Турман са својим сарадницима, након разговора у Општинској управи посетила је и Канцеларију за младе у Прибоју.

misija oebsa u priboju