slideshow04

Одржан 7. Фестивал хорске музике у Прибоју

У организацији епархије Милешевске, Црквене општине Прибој Црквено-градског хора Свети Кнез Лазар из Прибоја и уз помоћ Дома културе и Општине Прибој, у суботу, 26. октобра у нашем граду је одржан 7. Фестивал хорске музике.

Учешћа су поред домаћина узела још три хора – најстарији хор у Србији, хор Првог београдског певачког друштва, најстарији хор у овом делу Србије, хор Златиборска вила из Ужица и комшије из Пријепоља хор Св. Краљ Владислав.

Овогодишњи Фестивал хорске музике у Прибоју одржан је у контексту обележавања два јубилеја – 800 година аутокефалности Српске православне цркве и 10 година постојања прибојског хора односно Црквено – градског хора Св. Кнез Лазар.

7 festival horske muzike

Поред љубитеља хорске музике овом културном догађају присутвовали су и владика Кирил, епископ Буенос Аријевски, председник опшпине Прибој Лазар Рвовић, градоначелник Будве Марко Царевић, главни имам Меџлиса исламске заједнице у Прибоју Харун ефендија Еминагић, а скуп је благословио епископ милешевски господин Атанасије, истакавши да је хорска, односно духовна и световна музика најбољи угођај за ухо и душу верујућег човека и да је ово један од најконкретнијих начина обележавања великог јубилеја СПЦ односно обележавање осам векова своје самосталности као и првог јубилеја Црквено – градског хора из Прибоја.

Ови јубилеји били су и прилика да епархија Милешевка додели признања заслужнима. Тако је прво признање припало домаћину

- слављенику, Црквено - градском хору Св. Кнез Лазар, за десетогодишњи рад и допринос ширењу православне вере и културе којима је владика Атанасије уручио јендо од највећих признања Милешевске епархије, орден Белог анђела трећег степена.

За успешну сарадњу и допринос локалне самоуправе функционисању СПЦ и епархије Милешевске, високо признање односно Архипастирска грамата додељена је Општини Прибој, затим Управи за сарадњу са црквама и верским заједницама Владе Србије, Дому културе Пиво Караматијевић, Црквеној општини Прибој, затим једном од оснивача прибојског хора и првом дирегенту односно хороначелнику Будимиру Гардовићу, хоровима учесницма овогодишњег Фестивала, као и најстаријим, по стажу, члановима прибојског хора у чије име се захвалио Братислав Брацо Којадиновић.

Владика Атанасије, најстаријем хору у Србији, Првом београдском певачком друштву које постоји од 1853. године уручио је ореден Белог анђела првог степена, а гости су епископу Атанасију уручили Повељу почасног члана свог Друтшва која је реплика оригиналне Повеље Друштва коју је радио сликар Паја Јовановић, иначе бивши члан Првог београдског певачког друштва.

После сат и по уживања у наступу четири реномирана хора из Србије, Седми фестивал хорске музике у Прибоју својом обраћањем прогласио је затвореним председник општине Прибој Лазар Рвовић, који је истакао да је музика вечерас царовала, да је све речено овим дивним гласовима славуја и да су ту, било какве речи сувишне, али је и даље обећао помоћ и подршку локалне самоуправе, како Епархији милешевској СПЦ, тако и црквено – градском хору, али и свим другим институцијама и појединцима који раде на добробит локалне заједнице, очувања традиције и нашег народа уопште – закључио је Рвовић.