slideshow04

Спремне зимске службе у Прибоју

Зимске службе у општини Прибој спремно дочекују зимску сезону - закључак је са седнице Штаба за ванредне ситуације општине Прибој који је заседао у четвртак, 5. децембра, а председавао је Командант Штаба Лазар Рвовић, председник општине Прибој.

Зимско одржавање пет општинских категорисаних путева у периоду од 1. децембра 2019. до 31. марта 2020. године локална самоуправа поверила је ЈП за одржавање грађевинског земљишта и развој Прибој које је, по спроведеном тендеру, склопило уговоре са подизвођачима, прибојским фирмама, и то:

- Путни правац Сјеверин – Стрмац у дужини од 19 километара одржаваће фирма „Аутопревозник Спајић Ратко“
- Путни правац Саставци – Крајчиновићи – Кукуровићи у дужини од 19,5 километара, као и
- Путни правац Увац – Мановића Поље – Рача у дужини од 5 километара - одржаваће прибојска фирма „Мићокоп“
- Путни правац Брана – Калафати – Мажићи у дужини од 5,5 километара и крак Препран – школа у Мажићима у дужини од 2 километра, као и
- Путни правац Врбова – Прибојска Голеша у дужини од 6 километара током зимског периода одржаваће прибојска фирма „Перокоп“.

За ове намене из општинског буџета биће издвојено око 2,5 милиона динара, плус набавка 140 тона каменог агрегата односно ризле, као и набавка 10 до 15 тона соли за потребе наших суграђана коју ће према достављеним списковима моћи преузимати наши грађани, пре свега из виших делова града, вероватно већ од понедељка, 9. децембра.

stab za vanredne situacije 2019

Иначе, градски део саобраћајница од Зеленца до новог бетонског моста преко Лима, зимско одржавање је поверено ЈКП Услуга из Прибоја, са приоритетом за пут према Фабрици воде и Болници односно Дому здравља Прибој. Ово предузеће поред камиона са чистачом и посипачем соли и трактора "Рондо", који ће чистити тротоаре и уже улице у новом делу града, од ове године има и нови трактор као донацију ЈГП Чистоћа из Београда који ће од ове сезоне бити ангажован на чишћењу снега у старом делу Прибоја.

У овом предузећу већ су набавили и 35 тона соли по тендеру ће ако буде потребе моћи да набаве још 50 тона, обезбеђене су и 2 тоне калцијум - хлорида за посипање улица за време изузетно ниских температура где со не реагује, а набављено је и 15 кубика одговарајућег каменог агрегата односно ризле, која ће се посипати само у екстремним ситуацијама како не би долазило до оштећења возила али и загушења кишне канализације у граду.

Како се чуло на седници Општиснкго Штаба за ванредне ситуације предузете су и све мере за нормално функционисање Слободне зоне Прибој у зимском периоду, где је ЈКП Услуга уступило један трактор на стално коришћење којим ће се 24 сата чистити саобраћајнице унутар Слбодне зоне, као и успон на прилазном путу у Зону.

Као закључак са седнице Штаба за ванредне ситуације општине Прибој чуло се и да су предузете све потребне мере да снабдевање водом у току зимског периода буде стабилно, као и снабдевање електричном енергијом, где током зиме до прекида у снабдевању струјом најчешће долази као поседица обилнијих падавина или леда, који проузрокују кидање односно пуцање електропроводника на далеководима или нисконапонској мрежи, па је у том контексту Електродистрибуција Прибој, превентивно, наравно где је стигла, јер не располаже адекватном радном снагом за те послове, самостално раскресала 8 километара електро мреже, и то по њима, на најкритичнијим линијама.