slideshow04

Стручњаци Саобраћајног института ЦИП обишли клизиште Глишина вода

Активности на трајном санирању клизишта Глишина вода се настављају. Након разговора и састанака крајем новембра у Сектору за ванредне ситуације МУП-а Србије и Стручно оперативног тима за клизишта Србије, у петак 6. новембра, клизиште Глишина вода поново је обишла делегација стручњака из Београда, коју су чинили – дипл. инж. Милутни Игњатовић, генерални директор Саобраћајног института ЦИП из Београда, др Драгутин Јевремовић прфесор са Рударско – геолошког факултета и др Селимир Леловић, професор са Грађевинског факултета у Београду.

Они су најпре у пратњи директора ЈП за уређење грађевинsког земљишта и развој Прибој Здравка Пешута, обишли критична места клизишта Глишина вода, а потом су наставили разговоре са руководством општине Прибој, председником општине Лазаром Рвовићем и председником СО Прибој Борисом Мрдовићем, који су и учествовали у претходним разговорима крајем новембра у Београду.

glisina voda ignjatovic

Председник општине Прибој Лазар Рвовић је поновио да су ово напокон конкретне активности на трајном решавању клизишта Глишина вода, а и данашње присутво Саобраћајног института ЦИП, као највеће пројектантске куће на Балкану то само потврђује. Председник Рвовић је подсетио на недавно обављене разговоре по налогу министарке Зоране Михајловић, где су са представницима референтних институција напокон конкретизване активности, па је тако договорена израда Пројектног задатка, на основу чега ће општина Прибој, до краја године, и распистати тендер за израду Пројекта, који ће финасирати Канцеларија за јавана улагања Владе Србије, а након закључка са седнице Републичког штаба за ванредне ситуцаије, Влада ће обезбедити потребна средства за санирање овог клизишта – закључио је Рвовић.

Овај проблем није нимало једноставан, јер да је другачије он би давно био решен – рекао је генерални директор ЦИП-а Милутин Игњатовић који истиче да је клизиште Глишина вода заиста тренутно највећи проблем ове врсте у нашој земљи, па зато подразумева и опсежне и квалитетне припреме односно геолошка испитивања, да би се могло понудити и квалитетно и трајно решење. Испитивања ће уследити ускоро, чим то временске прилике дозволе, а трајно решење подразумева и уређење корита реке Лим и обезбеђење железничке пруге и магистралног пута, али пре свега заштиту Прибојаца и њихове имовине, као и свих учесника у саобраћају на овом делу и пруге и пута - закључио је генерални директор Саобраћајног института ЦИП из Београда Милутин Игњатовић.