slideshow04

Посета Председника општине Прибој МЗ Калафати

У оквиру своје редовне посета грађанима наше општине, на крају једне и презнетирања планова за нову календарску годину, председник општине Прибој Лазар Рвовић и директор ЈП за уређење грађевинског земљишта и развој Прибој Здравко Пешут, у понедељак 9.децембра, посетили су МЗ Калафати где су разговарали са грађанима ове прибојске месне заједнице око неопходних инфраструктурних активности у овој месној заједници.

Реална је потреба, а и цивилизацијск достигнуће да центар МЗ треба да се уреди и среди, ту где је Школа и некадашњи друштвевни дом. Грађани су ових дана успели да сопственим средствима и радом ураде доста тога, неутралишу део клизишта на путу кроз ове село, али и да уклоне дивљу депонију која је стицајем околности никла баш у центру села, а добар део средстава уложили су и у сређивање простора око осветљења основне школе у селу, регулисања самог улаза односно степеништа у зграду школе, као и игралишта испред школе.

skola kalafati

Ипак, на скупу у основној школи, међу 30-ак грађана ове месне заједнице, доминирао је пут, и то могући асфалтни пут кроз засеок Нуровића, Хазировића, Табаковића, Суљевића, кроз део ове месне заједнице, у дужини од 2,5 километара, који је урађен још пре две године, када је пробијена траса, средствима такође локалне самоуправе. Пут је 2017. године доведен у одлично стање, али за две године, поготову на успонима и низбрдицама бујице су учиниле своје па је пут оштећен, па је асфалт дугододишња и реална жеља мештана овог дела МЗ Калафти.

У плану општине за текућу годину је и порпавка 850 квадрљта асфалта на путу Брана – Калафати – Мажићи, што ће због заузетости извођача, бити урађено на пролеће, или када се заврше планирани радови на асфалтирању других путних рпаваца. Локална самоуправа оно што је започела то ће и завршити. Урадили смо трасу пута, решили пропсуте и канале, преостаје само асфалт, који можемо решити на два начина – рекао је грађанаима Калфата при човек општине Прибој Лазар Рвовић

Асфалтна трака ће, да ли једном или другом опцијом, наредног лета да се завијуга кроз засеок Нуровића и Хазировића, одосно Табаковића и Суљевића у МЗ Калафати. Да ли ће асфалтном масом одједном бити пресвучена комплетна траса или само део овог пута, зависиће од тога да ли ће проћи пројекат пута код Канцеларије за јавна улагања Владе Србије или ће у етапама овај путни правац, асфалтом пресвући општина Прибој својим средствима.

Грађани Калафат су се ове јесени сами ангажовали на решавању проблема потока, поред Школе, односно клизишта на општинском путу поред школе и депоније у центру месне заједнице, где су грађани сопственим средстивма неутралисали створене проблеме, урадили и степениште за улазак у школу, припремили игралиште за асфалтирање, поставили јавну расвету на школи, али недостаје осветљење и у центру Месне заједнице.

Да би се неутралисале и друге дивље депоније у селу, Гледовић је захтевао и постављање контејнера за одвоз смећа, а наравно да грађани плате извршену услугу, а Менсур Хазировић је потенцирао и дугогодишњи проблем Калфата са водом, и за пиће и за техничку употебу, па је у том контексту договорен и састанак у најскорије време са директором ЈКП Услуга и бивше Дирекције, око одовожења смећа, решавања проблема са снабдевањем водом и питања јавне расвете у селу.

А на пролеће, чим то временске прилике дозволе, крећу и радови на асфалатирању школског игралишта и уређења платоа поред школе као и изградње фасаде на самој згради школе коју тренутно похађа 10 ученика од првог до четвртог разреда. Средства за асфалтирање игралишта од 1,5 милиона динара обезбедила је општина Прибој, а обезбедиће и средства за набавку материјала за фасаду, док ће занатске радове извести сами мештани.

И уместо закључка ових кратких али садржајних разговора у МЗ Калфати, мештана и челника локалне самоуправе, завршна реч једног од мештана ове месне заједнице, јесте да је данашњи скуп добра ствар, што се разговара и договара, јер договор кући гради, а после овог састанка мештани Калафата очекују и нове асфалтне путеве, уређена игралишта, фасаду школе, јавну расвету, мање дивљих депонија.