slideshow04

Велика подршка сарадњи општина у сливу реке Дрине

У оквиру промоције пројекта "Успостављање система за прикупљање, размену и презентовање података у оквиру слива реке Дрине", који представља управљање ризицима од елементарних непогода, почетком децембра је у Научно-образовно културном центру „Вук Караџић" у Тршићу одржан састанак којем су присуствовали министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, градоначелник Лознице Видоје Петровић, представници осам локалних самоуправа у сливу реке Дрине које су партнери у спровођењу овог пројекта као и представници Сектора за ванредне ситуације.

Поред Лознице, ту је још седам општина - Прибој, Мали Зворник, Крупањ, Осечина, Бајина Башта, Љубовија и Нова Варош, и ова група представља једно од првих партнерстава, а они су се удружили како би боље управљали ризицима од елементарних непогода.

saradnja sliv reke drine

- Управо кроз овај пројекат, кроз реализацију свих активности које следе, мислим да ћемо у превентивном смислу итекако моћи да уз добру опремљеност, за коју се потрудила Швајцарска развојна агенција, пратимо сва дешавања на терену, да све информације међусобно размењујемо и да преко најодговорнијих, а то су штабови за ванредне ситуације на нивоу сваке локалне заједнице, предузимамо благовремене мере и активности у погледу заштите имовине и материјалних добара, пре свега људи, њихове безбедности и живота - указао је градоначелник Петровић.

Према речима министра Ружића, тренутно има 33 града и општине који су удружени у четири партнерства и који ће успоставити заједничке службе како би правовремено и превентивно деловали у случају елементарних непогода.

- Изузетно нам је драго што су наши напори да подстакнемо грађане на међуопштинску сарадњу усклађени са заинтересованошћу Швајцарске која има веома добро постављен систем локалне самоуправе и веома дугу традицију учешћа грађана у раду локалне самоуправе. Влада Швајцарске издвојила је 117 хиљада швајцарских франака као подршку за 33 локалне самоуправе да отпочну са реализацијом првих заједничких пројеката и зато дугујемо велику захвалност нашим пријатељима из Швајцарске на помоћи и шанси да учимо од најбољих - истакао је министар Ружић.

- Из фонда за међуопштинску сарадњу ове локалне самоуправе добиле су скоро 40.000 швајцарских франака за успостављање система за прикупљање, размену и презентовање података о ризицима и израду интернет платформе са подацима о потенцијалним ризицима. Ова платформа омогућава интерактиван приступ у комуникацији између грађана, привреде и Штаба за ванредне ситуације тако да грађани имају прилику да јаве или да добију информације о могућим ризицима - казао је министар Ружић и додао да је набављена и адекватна опрема - хардвер и софтвер са лиценцама за уношење прикупљених података и уређаји за прикупљање података на терену.

Састанку у Лозници у име општине Прибој присуствовао је Вук Луковић, шеф кабинета председника Општине који је и преузео донирану опрему – лаптоп, штампач и мобилни телефон за унос података.

Госпођа Саша Мулер из Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), казала је да јој велика част што је посетила састанак поводом промоције једног од првих пилот пројеката међуопштинске сарадње који је омогућен кроз напоре Министарства за државну управу и локалну самоуправу и подршку Швајцарске Владе.

- Међуопштинска сарадња је изузетно битан елемент подршке реформама које се дешавају у Србији. Пројекат међуопштинске сарадње и прикупљања и размене података унутар слива реке Дрине је изузетно битан за управљање ризицима од ванредних ситуација за осам општина у сливу реке Дрине. Ми се надамо да ће нова канцеларија за међуопштинску сарадњу помоћи да се свим партнерским општинама ризици од ванредних ситуација умање у највећој могућој мери - објаснила је госпођа Мулер.

Измене закона које је предложило Министарство државне управе и локалне пружиле су неопходан законски оквир да се оваква међуопштинска сарадња и оствари.