slideshow04

Изложба Вујици Јевђевићу у МЕТШ у Прибоју

У оквиру обележавања 72. рођендана МЕТШ која је током ове године добила потпуно нови сајај, комплетном реконструкцијом крова и свих просторија, набавком новог намештаја и опреме, изградњом фискултурне сале и обезбеђењем квалитетног грејања, изградњом нове топлане на дрвну сечку, а све захваљујући средствима Владе Србије и Oпштине Прибој, у уторок 10. децембра у библиотеци Школе отворена је изложба посвећена др Вујици Јевђевићу, једном од највећеих умова, не само Прибоја, Србије и Југославије, него и света поготову када је у питању хидрологоја.

Он спада у најутицајније светске научнике из области вода и са Николом Теслом, Михајилом Пупином и Милутином Миланковићем представља наша најзначајнија имена у светској науци. У питању је професор који је оснивач светске Стохастичке хидрологије, коме је 2010. године у Италији био посвећен и скуп хидролога света.

izlozba vujica jevdjevic

Изложбу у МЕТШ о великом и светски позантом Прибојцу др Вујици Јевђевићу припремио је и отворио професор Звонко Пријовић

Вујица Јевђевић је рођен у прибојском селу Касидоли, у угледној свештеничкој породици, основну школу завршио је у Прибоју, Гимназију у Сарајеву, а дипломирао на грађевинском одсеку Техничког факултета у Београду. Као француски стипендиста дипломирао је и Хидролошки факултет у Греноблу, а усавршавао се у Бирмингему, Лондону, Единбургу....

Вујица Јевеђевић је обављао многе стручне и значајне функције у држави, тадашњој Југославији. Радио је у минстарству грађевинарства и савезном министарству електропривреде, а потом је био и руководилац Хидроенергетског завода.

Био је оснивач и директор Хидрауличне лабароторије испод Авале од које је касније формиран и Институт Јарослав Черни и Енегопројект, чији је такође био директор.

Као светник електропривреде Југославије радио је на стратешким решњима свих већих хидренергетских пројекта, као што су хидроелетране Власина, Морава, Јабланица, Јајце, Ђердап.

Радио је и као и професор на Грађевинском факултетту за два предмета – Худролигија и Коришћење водених снага. Сматра се оснивачем савремене хидрологије у свету, а 1955. године у САНУ је одбранио докторску дисертацију, где је председник Комисије за одбрану доктората био Милутин Миланковић. Вујица Јевђевић је први доктор техничких наука из области хидротехнике.

Вујица Јевђевић је написао 22 књиге, 210 научних радова, а предавање и семинаре одржао је у преко 70 земаља света, а техничка решења и проблеме у градњи брана решио је у више од 60 земаља у свету од Зеланда и Бразила, Кеније и Јапана, до Француске, Немачке и Кине. Носилац је низа научних признања за достигнућа у области водопривреде и хидрологије.

Вујуца Јевђевић се залаго да се подручје Прибоја, Пријепоља и Нове Вароши прогласи за парк природе како би се заштитили водени ресурси овог подручја. Завичајном музеју у нашем граду даривао је кућу у којој је живео у Старом Прибоју и 8 хиљада долара за њену обнову. Грађевинском факултету у Београду даривао је стручну библиотеку са преко 300 наслова и увео годишњу награду за најбољег студента хидрологије.

Вујица Јевђевић умро је 2006.године у Колораду.