slideshow04

Почеле 47. Лимске вечери поезије

Престижна југословенска песничка манифестација 47. Лимске вечери поезије почеле су 11. децембра програмом Портрет песника, о стваралаштву ужичког књижевног ствараоца Петра Матовића, иначе победника 23. Лимских вечери поезије пре 24 године 1995. године.

Почетак ове песничке манифестације већ неко време поклапа се и са обележавањем Дана Машинско-електротехничке школе која ове године обележава 72. рођендан, па су у предвечерје ове две манифестације песничке ноте синоћ одзвањале у библиотеци МЕТШ, где је финалисте ове песничке манифетације и госте поздравила директорка ове школске установе Татјана Лучић.

limske veceri 2019

Петар Матовић је рођен у Ужицу 1978. године. Дипломирао је на катедри за српску књижевност на Филолошком факултету у Београду. Пише поезију и есеје. Објављује у периодици – од Летописа Матице српске, Корака, Поља, до Књижевног магазина и Сарајевске свеске.

О стваралшатву Петра Матовића говорио је књижевни критичар Петар В.Арбутина, а стихове ужиког песника говориле су ученице МЕТШ.

Поезију Петра Матовића карактерише отклон према језику баналности и сваакодневице, као и интерпретација слојевитости културе света. Изразити је песник културе, тананог песничког нерва. Поезија му је превођена на неколико светских језика - енглески, пољски, шпански, каталонски...

До сада је издао неколико књига – Камерни комади, Кофери Џима Џармуша, Одакле долазе даброви, Из срећне републике...

Добитник је неколико стипендија и награде Бранко Миљковић за 2017. годину.

Овогодишње, 47. Лимске вечери поезије настављају се у четвртак, 12.децембра, промоцијом збирке песама Икар и месија, Павла Зељића из Лознице, победника прошлогодишњих 46. ЛВП, а завршавају се у петак, 13.децембра, посетом Завичајном музеју Прибој.

Победник овогодишње манифестације знаће се на Финалној вечери 47.ЛВП,у четвртак, 12.децембра, у великој сали Дома културе, где ће наступити петоро финалиста, младих песника, а музички гост биће солиста РТС, професор певања/баритон/ Милош Радовић.