slideshow04

Одржана 63. седница Општинског већа

Чланови Општинског већа општине Прибој у уторак, 17. децембра, заседали су по 63. пут у овом сазиву и вероватно одржали последње заседање у овој календарској години.

На агенди се нашао веома обиман дневни ред од чак 23 тачке, али су члаанови Већа општине Прибој као и до сада били и конструктивни у својим дискусијама, и експедитивни у свом раду и једногласни у доношењу свих одлука.

63 sednica OV

Да би календарску годину завршили како је и планирано, а у духу са законским оквирима, чланови Општинског већа су најпре усвојили трећи ребаланс буџета општине Прибој за 2019. годину, који је мањи од претходног за 39 милиона и 825 хиљада динара, или за 2,92 одсто.

Како је рекао Славиша Јањушевић, руководилац одељења за буџет и финасије, технички се могла завршити буџетска година, али се ипак хтело ускладити све како закон предвиђа јер су изостали неки трошкови који су на почетку године били планирани.

Чланови Општинског већа потом су усвојили и нацрт Буџета општине Прибој за наредну 2020. годину у износу од 1.292.518 хиљада динара плус набавка лапароскопског апарта за хирургију прибојске Болнице у вредности од око 12 милиона динара без кога нема савремене хирургије.

- Буџет сваке општине углавном покрива текуће функционисање локалне самоуправе и мало остаје за инвестиције, поготову веће и занчајније - рекао је председник Опшптине Лазар Рвовић, али за те намене Прибој на срећу има оспособљен тим за израду и реализацију пројеката а тиме и за повлачење средстава из Канцеларије за јавна улагања Владе Србије, а само за сада имамо пројекте вредне 44 милиона евра, а сама градска топлана са око 10 милиона евра покрива већи износ од нашег укупног годишњег буџета – рекао је Рвовић и додао да се последњих година Прибој подигао из сивила, економски ојачао, чиме је створен и прилично добар амбијент за нове инвеститоре и нова радна места – казао је Рвовић.

Сви већници су се сложили да Буџет за наредну има развојни карактер јер иницира и ствара услове за нове инвестиције које ће се углавном финасирати из других средстава, углавном са републичког нивоа односно будућег Националног инвестиционог плана.

Општинско веће је донело Одлуку и о боравишној такси која ће по особи за један дан износити 60 динара, а по домаћинству које издаје лежајеве биће годишње 1000 динара по једном лежају, а таксе би биле веће да смо,сходно законским одредбама, категоризовани као туристичко место.

Чланови Општинског већа подржали су и нови ценовник комуналних услуга које пружа ЈКП „Услуга“ за 10 одсто, мада је интенција да се изједначе категорије привреде и домаћиства, али је то сада у потпуности немогуће, па ће код привреде повећање цене воде бити 5,9 одсто, а код домаћинстава 11 одсто.

Прихваћен је и предлог одлука о стопи пореза на имовину у наредној години као и о усклађеним локалним комуналним таксама и о финсијској подршци породица са децом.

Већници Прибоја су донели одлуку и да у новој топлани код школа у Новом Перивбоју газдује ЈП „Топлана“ Прибој, а прихватили су и одлуку о пријављивању и управљању приватним интересима јавних функционера у поступку доношењу општих аката.

Чланови Општинског већа општине Прибој прихватили су и Кадровски план Општинске управе за наредну годину који ће бити основа и за запошљавање и за Правилник о систематизацији радних места. Тренутно ОУ Прибој има 43 радника на неодређено време, односно 35 службеника и 8 намештеника, а по закону о локалној самоуправи и има право на 62 радника или по Правилнику о систематизаицији 58 радних места. Забрана о пријему у јавној управи и даље је на снази.

Већници Прибоја су међу првима у Србији прихватили и Етички кодекс функционера локалне самоуправе, а прихваћен је и предлог Комисије за расподелу средстава у спорту, да се Градско – спортској дворани доделе додатна средства за обезбеђење грејања у овој сезони јер ће се то у потпуности решити од наредне сезоне изградњом Градске топлане.

Општинско веће Прибоја дало је саглсасност и на Програме рада за наредну 2020. годину готово свих Јавних предузећа у општини Прибој, готово без расправе, с тим што је код „Спортског центра“ закључено да мора да се више поведе рачуна о квалитетнијем и домаћинском одржавању спортских објеката на шта је, по речима већника, било доста примедби у протеклом периоду.

И ова 63. седница Општинског већа била је у функцији припреме предстојеће седнице СО Прибој која ће, како је најављено, бити одржана у четвртак 26. децембра.

Дневни ред седнице можете погледати овде.