slideshow04

Председница Владе Србије Ана Брнабић посетила Прибој

Општину Прибој, у среду, 19.фебруара посетила је председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, којој је ово била прва посета овом граду, у свом премијерском мандату.

У друштву домаћина, председника општине Прибој, Лазара Рвовића и народног посланика Крста Јањушевића, а у присуству саветника председника Републике Србије за привреду, Јерга Хескенса и Марка Пећанца, који су дали велики допринос формирању и развоју Слободне зоне Прибој, своју посету, започела је обиласком новог привредног средишта овог града, Слободне зоне Прибој.

Иако најмлађа, тренутно најбрже растућа у Србији, Слободна зона Прибој, где већ непуне четири године, послује десетак страних и домаћих инвеститора и где је недавно запослен и 500. радник, била је симболичан начин отпочињања посете, на месту где се индустрија поново вратила у Прибој.

poseta premijerke ane brnabic

Премијерка Ана Брнабић у Слободној зони Прибој обишла је најпре погон турске компаније „Флеx Ацадемy", која запошљава преко 300 радника, упознала се са производњом, која је највећим делом аутоматизована, а производи ове компаније су намењени за аутоиндустрију али и друге гране привреде, док се планира и проширење капацитета.

Посета је уприличена и погону пожешке компаније „ИнмолдПласт“, готово јединствене фирме на нашем тржишту, која производи углавном уникатне алате, као и роботе и која већ ради по систему дуалног образовања, како у Пожеги, тако и у Прибоју.

Председница Владе Србије, обишла је и производну халу у изградњи немачке фирме „ЕА Сyстемс“, на Мостини, између старог и новог дела града, површине преко 6 хиљада квадрата, у којој би посао требало да нађе, нових 400 радника. У питању је фирма која већ пет година успешно послује у Прибоју, запошљава 75 радника, па је прошле године од стране РПК Ужице проглашена и за Компанију године, а производи делове за кочионе системе за пробирљиво немачко тржиште.

Након обиласка привредних субјеката, који значе и економски опоравак Прибоја, премијерка Брнабић обишла је и потпуно реконструисану Машинско-електротехничку школу, коју је заједно са ОШ „Десанка Максимовић“ финасирала Влада Србије, преко своје Канцеларије за управљање јавним улагањима. У школи се већ делом ради и по систему дуалног образовања, а премијерку су у својој реновираној школи, дочекали шампиони Србије у роботици, који ће половином марта учестововати на Европском првенству у Словенији.

Посета Прибоју изнедрила је велико задовољство домаћина, грађана, али и саме премијерке.

"Држава и Влада Србије и овом посетом премијерке Србије, показују спремност да и даље помогну Прибоју да се економски опоравља, да се живи боље, да се отварају нова радна места, а тиме и зауставља одлазак младих кадрова, јер ми управо доста улажемо у образовање младих људи, зато и сређујемо школе, отварамо иновационе центре, спроводимо дуално образовање, омогућујемо и студирање у нашем граду и желимо да наша младост побеђује знањем, јер је знање моћ.", рекао је председник општине Прибој, Лазар Рвовић.

Да је данашња посета премијерке јасан знак да ће се у Прибој и даље улагати, мишљење је и народног посланика из Прибоја, Крста Јањушевића.

"Прибој је почаствован посетом председнице Владе Србије и помоћи државе на привредном опоравку и формирању Слободне зоне, развоју путне инфраструктуре, изградњом и приближавањем ауто пута Милош Велики и реконстукцијом пута Јармовац-Кокин Брод, чиме ће Прибој и његови грађани бити ближи осталом делу наше земље. Данашња посета је само још једна потврда да ће се у Прибој и даље улагати.", закључио је Јањушевић.

Председница Владе недвосмислено је исказала задовољство оним што је видела у Прибоју.

"Осећам се поносно када дођем у једну овакву локалну самоуправу као што је Прибој. Где све функционише, где је све под контролом, где челни људи и тим који предводе, имају јасну визију и конкретне планове. Радите у тешким околностима, али се лавовски борите и у томе успевате и ја вам на томе у име Владе Србије честитам.", рекла је Ана Брнабић.

Она је додала да је срећна што Влада Србије може да буде партнер оваквим локланим јединицама, које имају добро реализоване пројекте, иако је стигла да обиђе само неке од њих, те да ће због одговорног и предузимљивог рада, држава увек бити уз Прибој.

У наставку своје посете Прибоју, председница Владе Републике обишла је и Регионални иновациони стартап центар, који се опрема у згради Дома културе у изградњи у Новом Прибоју, а за који је средства такође обезбедила Влада Србије, како би исти био нови замајац предузетничког и привредног развоја Прибоја.

Своју прву радну и званичну посету Прибоју председница Владе, завршила је обиласком још једне инвестиције у Прибоју, а то је реновирање некадашњег хотела „Прибој“, на Бријегу, средствима приватног предузетника Горана Деспића, а у који се улаже преко два милиона евра и који ће уместо доскорашњег ругла, бити хотел са 4 звездице и од овог лета нови украс Прибоја.

Приликом посете Прибоју, председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, посебно је разговарала и са руководством Општине Прибој.