slideshow04

При крају уређење фасада зграда

Заједничко уређење фасада зграда у Прибоју, корак по корак, приводи се крају. Ових дана завршене су фасаде на још две зграде и три стамбене јединице, зграда у Пролетерској улици број 2, преко пута Завичајног музеја и зграда у улици 12.јануара преко пута солитера са две стамбене јединице, са бројевима 31 и 35.

Пре тога је урађена и зграда на Бријегу, у улици 12.јануара број 92, а крајем прошле године и зграда у Пролетерској број 1, преко пута такси штанда. Преостаје још да се уради фасада на згради број 65, у улици 12.јануара, преко пута објекта ПУ „Невен“.

nove fasade 2020

Поменуте зграде грађене су још пре више од пола века, зуб времена неминовно је учинио своје и на њима од тада није било значајнијих улагања. Заједничком акцијом сређивања фасада, ове зграде добијају ново рухо, и од оронулих зграда, постале су украс овог дела града.

На зградама су урађене фасаде, постављени олуци и лимарија на прозорима и терасама а поједини станари су успели да пре ових радова промене и столарију на својим становима, па је сада умногоме поправљена и енергетска ефикасност, јер је уз фасаде, постављена и термо изолација.

Тако су сада ове зграде и лепше и енергетски функционалније, следи на њима и декоративна расвета, па ће се у потпуности уклопити у једну амбијенталну целину, која се у овом делу града ствара реконструкцијом бившег хотела "ПРИБОЈ" односно будућег хотела "ТЕРМЕ 36.6" са четири звездице.

Подсетимо, након општинске одлуке и планираних средстава у прошлогодишњем буџету од 10 милиона динара, за бесповратно суфинансирање активности инвестиционог одржавања и унапређења својстава зграда, спроведен је конкурс, на који се јавило 11 стамбених јединица, али све нису доставиле потребну документацију, па је Комисија изабрала шест поменутих зграда у старом делу Прибоја.

Вредност радова је нешто преко 11,5 милиона динара, од чега су, станари обезбедили 20 %, а локална самоуправа преосталих 80 %. Идеја је да се помогне станарима, да обнове своје фасаде које нису реновиране и по неколико деценија, а поред енергетске ефикасности, уређење фасада допринеће и улепшавању животног простора и бољем изгледу овог дела града.

Акција заједничког сређивања фасада зграда,наставиће се и у другим деловима града.