slideshow04

Одржана манифестација "Тромеђа без међа"

У Прибоју је, у порти храма Васкрсења Христовог, 26. августа, одржана трећа по реду, манифестација изворног народног стваралаштва "Тромеђа без међа", где су у такмичарском делу, наступиле мушке и женске певачке групе из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, односно Прибоја, Пљеваља, Рогатице, Пријепоља, Фоче,Берана, Аранђеловца, Ужица, Нове Вароши, Инђије, Ивањице, Лучана и других места.

Ова манифестација била је прилика да организатор УЖ "Сачувајмо село", које је до сада релизовало чак 22 пројекта намењена женама на селу и њиховим породицама, окупи и све донаторе и сараднике, а за све њих пријем је приредио председник општине Прибој, Лазар Рвовић.

"Ми као локлна самоуправа увек ћемо помагати активноти оваквих удружења, која раде у интересу наших грађана, поготву жена на сеоском подручју и којима се негује и чува од заборава наша богата народна традиција.", рекао је поздрављајући госте у име локалне самоуправе, Борис Мрдовић, председник СО Прибој.

У порти цркве у Насељу, чуваре српске традиције и поштоваоце народне баштине, као и домаћице вредних руку "Тромеђе", благославио је владика милешевски, господин Атанасије.

"Циљ манифестације је да повећавамо видљивост сеоских жена, њихово оснаживање и повећање њихове информатичке писмености и сваке друге едукације.", истакла је овом приликом, Малина Станојевић, председница УЖ "Сачувајмо село".

Овогодишњу манифестацију "Тромеђа без међа", отворила је Бранкица Јанковић, поверенца за заштиту равноправности.

"Привлигегија је и част отворити једну овакву манифестацију, чије име заправо све каже, Тромеђа без међа.", конкретна је била поверенца.

Готово два сата одзвањали су у порти градске цркве гласови славуја и она наша, стара, изворна народна песма, песма Тромеђе, али и звуци светих српских гусала, фруле, двојница и кланета.

Наступе учесника - такмичара,помно је пратио и стручни жири, који су чинили уважени етномузиколози: др Димитрије Големовић, мр Мира Дробац и Светлана Азањац.

У категорији ЖПГ прво место припало је ПГ "Сретење" из Рогатице, друге су биле даме из Друштва гуслара "Прибој", док је треће место припало ПГ "Беле раде" из Ивањице.

У мушкој конкуренцији најбољи су били чланови ПГ "Огњиште" из Фоче, друго место припало је ПГ "Јабука" из Пријепоља, а треће ПГ "Потковач" Пљевља.

У категорији младих певача, као настављача ове народне традиције, прво место припало је КУД "Соко" из Инђије, а друго ПГ "Потковач" Пљевља, док је треће место припало младом гуслару из Прибоја, Немањи Аврамовићу.

У оквиру изложбе домаћих производа и ручне радиности, најуређенији штанд имали су домаћини, жене из Удружења "Сачувајмо село", док је најбољу посну питу припремила домаћица Љиљана Оташевић, из прибојског села Брезна, друго место припало је Горици Милетић из Нове Вароши, а треће Иванки Станојевић из Прибоја.