slideshow04

Промоција Слободне зоне Прибој приватном сектору у Прибоју

Јуче је у Слободној зони Прибој, одржана презентација подстицајних мера за развој предузетништва и промоција Слободне зоне Прибој, као јединственог и повлашћеног режима пословања. Промоција је уприличена за прибојски приватни сектор, који се окупио у великом броју, а осим презентовања мера за економски опоравак и развој прибојске општине, ово је била прилика за размену искустава и идеја.

prezentacija slobodne zone 

Слободна зона Прибој основана је у циљу економског опоравка општине, а одлуку о томе донела је Влада Србије протекле године. Зона заузима простор од 21 хектара, на коме се налази чак 5,5 хектара покривеног простора, односно индустријских погона различите намене.

Председник општине Прибој, Лазар Рвовић, подсетио је присутне да су захваљујући заједничким инвестицијама Владе Србије и Општине Прибој, у претходном периоду урађене приступне саобраћајнице и инфраструктурни радови у гринфилд делу зоне, а захваљујући донацији Европског Прогреса, у току је реконструкција управне зграде и царинског реферата. Он је подсетио и на велике заслуге народног посланика из Прибоја, Крста Јањушевића, у самом поступку оснивања Слободне зоне, која сада има и свог првог инвеститора, шпанску фирму Рефиса. Рвовић је нагласио важност сарадње са приватним сектором, јер како је рекао, предузетници су ти који пуне буџет општине.

О низу подстицајних мера за развој предузетништва, али и о циљевима у сегменту локалног економског развоја, присутнима је говорио помоћник председника Општине за локални и економски развој, Јасмин Хоџић. Прва од подстицајних мера, биће усмерена према оним предузетницима који планирају да запосле више од 10 лица. Према његовим речима, сарадња локалне самоуправе и приватног сектора ће се интензивирати у будућности.

Осим подстицајних мера за развој предузетништва и стварања што бољих услова за пословање инвеститора у Слободној зони, а све у циљу смањења незапослености у општини Прибој, локална самоуправа ће се и у будућности бавити припремом дугорочне стратегије, како би искористила компатибилне предности за развој свог изузетно повољног положаја на тромеђи Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине.