slideshow04

Прибој међу 20 општина које су завршиле попис незаконито изграђених објеката

Општина Прибој, једна је од 20 првих међу 100 општина у Србији које су завршиле попис незаконито изграђених објеката на својој територији, закључено је данас на конференцији за новинаре у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. На конференцији је потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктруе, проф.др Зорана Михајловић, упознала јавност са спровођењем Закона о озакоњењу објеката и окончањем пописа незаконито изграђених објеката.

Конференцији у Влади присуствовали су и представници општине Прибој, који су радили на пословима пописа објеката и председник Општине, Лазар Рвовић. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, као министарство које врши надзор над применом Закона о озакоњењу објеката, анализирајући досадашњи рад органа надлежних за озакоњење, представило је резултате остварене у попису незаконито изграђених објеката. За три месеца општине су пописале више од милион нелегалних објеката, а нове процене су да их у Србији има укупно 2,2 милиона, рекла је потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

zavrsen popis objekata priboj

Потпредседница Владе је, представљајући у Влади Србије резултате пописа, подсетила да су у новембру прошле године све општине у Србији пописале 346.000 објеката, а да је у последња три месеца пописано око милион објеката.

“После одлуке да на пословима озакоњења запослимо 1.056 људи са бироа старости између 30 и 35 година, којима је ово углавном први посао, закључно са 14. мартом пописана су 1.353.463 објекта. То показује да можемо, и да запошљавање нових, младих људи и контроле тима Министарства који је обишао сва места у Србији дају резултат”, рекла је Михајловићева.

Она је истакла да је стање лошије од очекиваног, јер су раније процене РГЗ-а говориле да у Србији има око 1,6 милиона нелегалних објеката, а по ранијим законима била су пријављена 661.054. “То само говори колико је Закон о озакоњењу објеката важан, као и колико је ова област десетинама година уназад била запуштена. Захваљујући попису, Србија ће добити и прву базу података о свим нелегалним објектима”, рекла је потпредседница Владе.

Када је конкретно општина Прибој у питању, пописано је укупно 6627 незаконито изграђених објеката, у рекордном року, што је општини Прибој обезбедило пласман међу 20 општина које су завршиле попис.

Михајловићева је нагласила да је завршетак озакоњења важан за грађане, који ће моћи својој деци и уницима да оставе легалне, озакоњене станове и куће, али и за локалне самоуправе, које ће само од такси за озакоњење имати најмање 100 милиона евра. “Тај новац општине неће трошити на плате и репрезентацију, него ће бити враћен грађанима кроз изградњу и обнову локалних путева, канализације, водовода, али и школа и обданишта”, рекла је она.

Кад се заврши попис у свим општинама до краја марта, следећи циљ је да локалне самоуправе једнако ефикасно крену у доношење решења о озакоњењу. “До сада је донето44.006 решења о озакоњењу и само од такси су наплаћене 1,2 милијарде динара. Због тога ће општине добити и нове квотеколико ће решења о озаконењу морати да донесу, како бисмо и тај посао завршили до краја мандата ове владе”, рекла је Михајловићева.

Фото: Танјуг/Димитрија Голл