slideshow04

Почетак еколошке кампање "Где је твој праг одговорности?"

У циљу подизања свести јавности о значају заштите животне средине, низом активности у 25 општина на југу и југозападу Србије до краја ове године ће бити спроведена кампања "Где је твој праг одговорности?". Међу највећим еколошким проблемима који тиште становнике ових општина издвајају се одлагање отпада, немогућност рециклирања и загађење река.

Кампања "Где је твој праг одговорности?" почиње 16. септембра, на Међународни дан заштите озонског омотача, забавним и едукативним програмом за децу у вртићима "Полетарац" у Тутину и "Пчелица" у Владичином Хану.
Током кампање, наредних месеци ће бити организоване акције чишћења и сакупљања комуналног отпада и улична дешавања у којима се очекује велики одзив грађана, као и низ радионица и обука, како би се становници одабраних општина подстакли да стварају амбијент у којем је заштита животне средине један од развојних приоритета сваке локалне заједнице.
Кампања "Где је твој праг одговорности?" ће обухватити следеће општине: Блаце, Житорађу, Куршумлију, Прокупље, Бојник, Власотинце, Лебане, Лесковац, Медвеђу, Црну Траву, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Врање, Прешево, Сурдулицу, Трговиште, Ивањицу, Нову Варош, Нови Пазар, Прибој, Пријепоље, Рашку, Сјеницу и Тутин.
Као приоритет и највећи изазов у заштити животне средине, становници најчешће помињу проблем дивљих или недовршених депонија. У Врању и околним општинама посебно се наглашава потреба санирања и завршетка проширења депоније "Метерис". Поред тога, као један од највећих еколошких проблема у овој општини и другим местима јужне Србије наводи се загађење водотокова и стога се тражи хитна изградња фабрике за прераду отпадних вода и чишћење речних корита. На југозападу Србије, истакнута је потреба завршетка радова на депонији "Бањица", намењеној општинама Пријепоље, Прибој, Сјеница и Нова Варош. Ова депонија би знатно допринела мањем загађењу Лима, некада једне од најчистијих европских река.
Уз финансијску помоћ Европске уније и Владе Швајцарске, кампања се спроводи преко Програма европског партнерства са општинама – ЕУ ПРОГРЕС, у сарадњи са консултантском агенцијом Еxецутиве Гроуп и удружењем грађана Генератор из Врања.

gde je tvoj prag odgovornosti