slideshow04

Прибој, Пријепоље, Нова Варош и Сјеница ускоро заједно на тржишту – Меморандум о сарадњи

У понедељак, 23. септембра, у Етно селу Вранеша, у Кокином Броду одржана је сесија Регионалног форума, на тему сарадње општина Прибој, Пријепоље, Нова Варош и Сјеница у домену пољопривреде и могућностима за стварање заједничког кластера и регионалног бренда, а на иницијативу председника општине Пријепоље Емира Хашимбеговића, који је био коопредседавајући овим скупом.

Састанку су присуствовали председници ове четири општине и њихови сарадници, у име општине Прибој председник Лазар Рвовић са помоћницима за локални економски развој и пољопривреду, Крстом Јањушевићем и Хајром Бећировићем.
Циљ једног оваквог предлога је отварање нових радних места у ове четири општине Полимља, кроз обједињавање производње секундарних производа кроз координисану производњу, унификовану и стандардизовану рецептуру и контролу квалитета, а затим и формирање ограниченог заједничког тржишта као стимуланса производњи и пласирању производа, након чега би дошло до ширења полимског бренда на тржиште Србије и суседних држава.
На састанку је дефинисана методологија, којом би се обезбедила нова радна места у ове четири општине, јефтинији и квалитетнији производ. Општине би се у овај пројекат укључиле тако што би својом субвенцијом подржале локалну производњу, тако да би се добио јефтинији производ на локалном тржишту. Самим тим, дала би се подршка и примарној пољопривредној грани за улагање, јер би се овим пројектом створили и потрошачи сировине. Укључивањем ове четири општине створило би се јединствено тржиште и основа за заједнички наступ на националном тржишту са јединственим брендом. Као закључак једног оваквог округлог стола, родила се идеја за покретањем иницијативе за потписивање Меморандума о сарадњи општина Прибој, Пријепоље, Нова Варош и Сјеница и стварању регионалног бренда домаћих прехрамбених производа. Након што се направи Меморандум о сарадњи, биће потписан од стране ове четири општине.
Сесија Регионалног форума иначе је одржана у организацији Савета за инклузивно управљање, програма који је подржан од стране Британске амбасаде у Србији и Фондације за отворено друштво.
porpisivanje memoranduma cig