slideshow04

Посета братском Прилужју

У духу досадашње братске сарадње, делегација Прибоја, на празник Преображења Господњег, посетила је побратиме у Прилужју и присуствовали обележавању храмовне и славе села, као и Дана општине.

Прибој су представљали председник СО Борис Мрдовић и заменик председника Општине Саша Василић, а празнику у највећој српској енклави на централном Косову, присуствовали су и други уважени гости, директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Петар Петковић, председници српских општина јужне српске покрајине, челници Српске листе, док је свету архијерејску литургију служио владика рашко - призренски Теодосије, који је апеловао на српски народ, да упркос свим тешкоћама, остану на светој српској земљи.

"За делегацију Прибоја и ова посета је још један вид подршке браћи у јужној српској покрајини, али пример и позив другима, да помогну да заједно сачувамо и наш народ и српске светиње, и наше Косово и Метохију.", рекао је Саша Василић, заменик председника општине Прибој.

"Посебно је битно да помогнемо Србима јужније од Ибра, који живе у енклавама, јер су они у својеврсном гету, где им је штошта ограничено, што би требало да је незамисливо у 21. веку. Зато је наша и обавеза да им помогнемо, јер они нам чувају Косово и Метохију. ", поручио је Василић.

У име државе Србије српском народу на Косову и Метохији, Петар Петковић је поручио да буду јединствени и сложни, јер ће само тако сачувати прадедовска огњишта и остати своји на своме.

"Према званичним подацима овде у Вучитрну је било 52 цркве и манастира, што говори да смо ми овде вековима своји на своме.То је и довољан разлог да овде и останемо, а то ћемо успети само ако будемо као један, сложни и јединствени.", рекао је Петар Петковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију и додао да ће Србија учинити све што је потребно да заштити своје грађане на Косову и Метохији, али и да им створи услове за живот достојан човека у 21.веку.

"За нас, нешто преко две хиљаде Срба, у Прилужју, који одолевамо свим искушењима и опстајемо на својим огњиштима, овај дан је велики празник, прилика да се сви окупимо, али и да осетимо да нисмо сами, да нисмо заборављени и да је мајка Србија уз нас. Хвала вам свима на доласку и подршци. ", рекао је Милан Костић, председник Привременог органа општине Вучитрн - Прилужје.

Културно - спортска манифестација "Дани Преображења у Прилужју”, која је трајала шест дана, завршена је пригодним програмом у порти своје Цркве, а који су извели најмлађи житељи ове српске енклаве, управо они, којима у наслеђе и остављамо свету српску земљу.