slideshow04

Почело уређење фасада зграда у Прибоју

Једна лепа и занимљива, али пре свега корисна и функционална идеја, заједничко уређење фасада зграда у Прибоју ових дана заживела за разлику од многих других средина и у Србији и у окружењу. У питању је суфинасирање изградње нових фасада, где Општина Прибој учествује са 80% бесповратних средстава, а станари са преосталих 20%.

Тако је ових дана кренула реализација пројекта односно сређивање фасада 6 стамбених јединица у 5 зграда у Старом Прибоју. У питању су зграде у Пролетерској улици број 1 (преко пута железничке станице), и број 2 (зграда преко пута Завичајног музеја), и три зграде у улици 12. јануара, број 92 (на Бријегу преко пута Хотела Прибој), затим зграда са две стамбене јединице преко пута солитера са бројеима 31 и 35 (у којима су пекара и апотека), и зграда са бројем 65 у истој улици (преко пута објекта Вртића у овом делу града).

pocelo uredjenje fasada u starom priboju

Након општинске одлуке и планираних средстава у овогодишњем буџету од 10 милиона динара за бесповратно суфинасирање активности инвестиционог одржавања и унапрађења својстава зграда спроведен је конкурс на који се јавило 11 стамбених јединица, али све нису доставиле потребну документацију па је Комисија изабрала поменуте зграде у Старом делу Прибоја.

Вредност овогодишњих радова је нешто преко 11,5 милиона динара од чега су, поновимо, станари обезбедили 20 %, а локална самоуправа преосталих 80 %. Идеја је да се помогне станарима, овога пута у ужем језгру града, да обнове своје фасаде које нису реновиране и по 50 и више година, а поред енергетске ефикасности, уређење фасада допринеће и улепшавању свог животног простора и лепшем изгледу овог дела града чији се центар управо сређује, поготову реконструкцијом некадашњег Хотела Прибој.

Тренутно су у захвату две зграде, у Пролетерској улици 1, и број 92 у улици 12. јануара, где је најпре обијена стара фасада, а тренутно се поставља стиропор, следи наношење мрежице, па завршни слој фасаде, а у међувремену ће бити поправљени и сви олуци као и друге лимене опшивке на терасама и прозорима. Многи станари су успели и пре нове фасаде и да промене своју спољну столарију.

Посао на тендеру добила је пријепољска фирма "Ровчанин инжењеринг" и уколико време послужи, а то значи да не буде минуса и обилних падавина, радови на ове две зграде биће завршени за 10 дана, а онда се изградња нових фасада наставља и на преосталим зградама.

Заједничко сређивање фасада у ужем језгру града требало би да се настави и следеће године по истом принципу зависно од висине планираних средстава у општинском буџету и спремности станара да, пре свега, финасисјки прате ову акцију, а план је да се са овом праксом у Прибоју настави и наредних година.