slideshow04

Инмолд из Пожеге, као пример најбоље праксе био домаћин 26.Панела Индустрије 4.0 у Србији

Панел Индустрија 4.0 - нова индустријализација Србије, одржан је у компанији Инмолд у Пожеги, уторак 13. октобра. На панелу су учествовали еминентни стручњаци из ове области, представници факултета, Привредне коморе Србије, као и представници других компанија у нашој земљи, који су прихватили или желе да се укључе у овај технолошки процес, који по речима стручњака, представља четврту индустријску револуцију, односно дигитализацију и аутоматизацију производње, као новог концепта повезивања машина и рачунара, њихово умрежавање, уз широку примену вештачке интелигенције.

Индустрија 4.0 постала је глобални Међународни пројекат, од 2011. године, када је на сајму Информатике, у Хановеру, први пут представљен Програм научно-технолошког развоја немачке индустрије под називом Индустрија 4.0. До данас је своје националне програме за Индустрију 4.0 донело 37 земаља у свету.

26 panel industrija

Србија је свој национални Програм за Индустрију 4.0 усвојила 6. јуна 2019. година, под називом: Дигитална Платформа за Индустрију 4.0 у Србији. Она је заснована на паметној производњи, где машине у погону саме комуницирају између себе, обавештавају о стању посла на њима, шаљу поруке надређеним рачунарима o квалитету израђених производа и потребама за њиховим одржавањем.

Сви запослени ће на платформи мобилног телефона/таблета, са радног места, од куће, са пута или улице, имати увида у стање у погону и моћи да дају налоге оперативном рачунару. У Индустрији 4.0 роботи ипак неће бити замена за радника, већ ће са њим тесно сарађивати.

Иако дигитализација производње изгледа као далeка будућност, у свету већ постоје пилот погони са оваквим карактеристикама – чуло се на 26.Панелу Индустрија 4.0 у Србији, коме је домаћин била компанија ИНМОЛД, која је већ увелико у процесу дигиталцизације и аутоматизације своје производње.

Инмолд је међу лидерима у Србији и по успешној производњи и по освојеној технологији. Компанија је основана 2006.године, има широку палету проивода, од алата до робота, који своју примену налазе од хемијске до аутомобилске индустрије, а иако су специфична радна места, запошљава близу 400 радника, од тога чак 50 инжењера.

Инмолд, највећи део своје производње извози, највише у Европу, али и на готово све друге континенте. Од пре 4 године ова реномирана компанија има и свој погон у Прибоју, у оквиру Слободне зоне, где тренутно запошљава близу 30 радника, углавном металске струке а ускоро се очекује и почетак рада новог погона, са планираних нових 100 радних места.

Инмолд доста улаже у кадрове, јер без обзира на аутоматизацију, људи,односно стручњаци су за Инмолд, основ свега. Зато ова компаније и иде у корак са временом и технолошким достигнућима, што јој гарантује и опстанак али и даљи развој, у жестокој светској конкуренцији. А млади и образовани кадрови то све лакше и прихватају и примењују.

Тако је Инмолд један од пионира и лидера у Србији, и по учешћу у дуалном образовању, где је већ практичну наставу завршило преко 100 средњошколаца, а око 50 одсто је засновало радни однос у овој компанији. Годишње је у програму обуке преко 30 ученика.

Инмолд већ има и студенте стипендисте, а иста сарадња ове јесени треба да отпочне и са МЕТШ из Прибоја, где ће Инмолд стипендирати 8 прибојских средњошколаца.