slideshow04

Пливање за Часни крст у Прибоју

У духу традиције и уз благослов Његовог преосвештенства владике Милешевског Атанасија, у организацији Црквене општине Прибој под покровитељством локалне самоуправе, и ове године на велики хришћанки празник Богојављење, организовано је пливање за Часни крст.

У бистре али хладне воде Лима запливала су 33 одважна младића, дужина стазе била је 33 метра, а и један и други број симболизују 33 године овоземаљског живота Исуса Христа.

Први до Часног крста стигао је вишегодишњи учесник ове манифестације, Марко Караџић.

"Ово је доказ да смо ми, наша традиција и наша вера, јачи и од пандемије.", рекао је победник шесте манифестације пливања за Часни крст у Прибоју.

"Драго ми је што упркос корона вирусу, одавде из Прибоја шаљемо у свет ову прелепу слику наше вере и нашег православља. Ово није само моја победа, ово је наша заједничка победа, свих мојих другара који су пливали, али и свих оних који су дошли да нас бодре. ", јасан је био Марко Караџић

Због пандемије коронавируса ове године није било литије од градске цркве до Лима, али су учесници Богојављенског пливања присуствовали литургији у храму Васкрсења Христовог у Новом Прибоју.

Пливање за Часни крст успешно је протекло у организацији Црквене општине Прибој,учесницима је организатор доделио захвалнице односно благодарнице, а победнику је као дар припао и крст, као крстоносцу до следеће године.

Организацију ове традиционалне манифестације помогли су и прибојски приватни предузетници.