slideshow04

Министарка Ирена Вујовић обишла Потпећко језеро

Чишћење Потпећког језера од плутајућег отпада, који је стигао са депонија из узводног тока Лима, 11.јануара отпочели су заједнички, ЈП „Србијаводе“ и Електропривреда Србије. Након што су снежне падавине и ниске температуре накратко зауставиле радове, они су настављени ових дана.

Подсетимо, комунални отпад, према налогу ресорног министарства, транспортује се на ужичку депонију „Дубоко“, осим дрвећа, а до сада је, процењује се, уклоњена половина отпада, односно 4000 кубика смећа.

Радове на чишћењу Потпећког језера, у уторак, 26.јануара обишла је Ирена Вујовић, министарка за заштиту животне средине у Влади Србије, која је најавила енергичне мере за оне који убудуће буду загађивали животну средину, а тиме и реку Лим.

"Биће појачан моноторинг, а грађани који бацају смеће на места где то није дозвољено, биће најстрожије кажњени. Што се тиче даље заштите реке Лим, мораћемо хитно да разговарамо са представницима Црне Горе и Босне и Херцеговине и потпишемо Меморандум о разумевању. У све три земље биће формиране радне групе, како би се мапирале све депоније и како би заједничком сарадњом овај проблем решили заувек.“, казала је Вујовић.

У плану је постављање и еколошких баријера дуж водотокова како би се количина долазећег отпада лакше прикупила и уклонила, а министарка је најавила да ће ускоро бити отворени и конкурси за овај пројекат, где могу да учествују и све локалне самоуправе.

„Додатни проблем је што висок водостај реке доноси нове кубике отпада, па тако само данас имамо око 2000 кубика новог смећа, а бар 1000 кубика је остало у џеповима.", истакао је Горан Пузовић, директор ЈП „Србијаводе“, који очекује да ће за петнаестак дана, посао чишћења Потпећког језера, бити у потпуности завршен.

Интензивно радимо и на санацији депоније „Стањевине“ и на тој локацији биће изграђен заштитни зид од реке Лим, како отпад са ове црне еколошке тачке, више не би реком долазио до акумулације Потпећког језера“, додао је Горан Пузовић.