slideshow04

Меморандум Општине Прибој и УСАИД у борби против корупције

Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) потписала је Меморандум о сарадњи са дванаест локалних самоуправа у Србији, међу којима је и општина Прибој. Циљ је развој транспарентне, инклузивне и одговорне локалне власти и јачање напора у сузбијању корупције.

Марија Обрадовић, министарка државне управе и локалне самоуправе захвалила је САД које су у 2020. години кроз УСАИД обезбедиле 22 милиона долара помоћи Србији и навела да Министарство ради на пројектима који промовишу одговорну власт.

„Изузетно ми је драго што се број градова и општина у Србији, који се у свом раду придржавају принципа добре управе, из године у годину повећава. Верујем да ће повећање транспарентности и веће учешће јавности у доношењу одлука на локалном нивоу допринети борби против корупције, али и повећању поверења грађана у институције“, поручила је Марија Обрадовић.

Она је подсетила да за ову годину постоји нови позив у износу од 40 милиона динара, који ће се искористити да се опреме нова управна места.

„Чврсто верујемо да локалне самоуправе имају важну улогу у борби против корупције и обезбеђивању одговорног управљања. Током протекле три године, наши партнери су усвојили и применили важне нове праксе и политике, неопходне за повећање одговорности власти и борбу против корупције.“, изјавио је Мајк де ла Роса, директор мисије УСАИД-а за Србију.

Од почетка рада УСАИД-овог Пројекта за одговорну власт на пружању техничке подршке локалним самоуправа, остварени су значајни резултати – израђено је осам локалних антикорупцијских планова, пружена је подршка локалним самоуправама да унапреде своје веб странице, информаторе о раду, унапреде процедуре за јавне набавке, стратегије комуникације и коришћење друштвених мрежа за бољу интеракцију са грађанима.

УСАИД ће наставити да пружа помоћ локалним самоуправама, независним надзорним институцијама и новооснованим одељењима за сузбијање корупције у судовима и тужилаштвима у оквиру Пројекта за одговорну власт са буџетом од 8,5 милиона долара.