slideshow04

Хумано збрињавање паса луталица

У Прибоју је 23. фебруара спроведена акција хуманог хватања паса луталица, у циљу, бар делимичног решавања вишегодишњег проблема, великог броја паса луталица на улицама нашег града.

Осим безбедносних разлога, јер су чести били напади на шетаче и пролазнике, ништа мање није занемарљив ни финансијски моменат, јер се сваке године, због надокнаде штета по овом основу, из општинског буџета издвајају десетине милиона динара.

Док се не изгради најављени заједнички азил за псе из општина Прибој, Пријепоље и Нова Варош, један од легалних начина уклањања паса луталица је ангажовање овалашћене фирме за хумано збрињавање паса луталица, у овом случају „Агротест Зоохигијена Авенија МБ“.

Према уговору њихов задатак је хумано хватање, превоз, смештај и исхрана паса луталица. Обавеза је и стручна тријажа ухваћених паса, стерилизација, лечење од паразита, вакцинација против беснила, микро чиповање и фотоевидентрање. Власницима је омогућено да након тријаже, преузму своје љубимце.

Са градских улица у Прибоју, кроз ову акцију, хумано је збринуто 19 паса луталица, од којих су три враћена својим власницима.