slideshow04

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић посетила Прибој

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф.др Зорана Михајловић, у петак, посетила је општину Прибој, где је обишла градилиште градске топлане на биомасу, а са руководством Општине разговарала о реализацији значајних пројеката за нашу локалну заједницу.

Потпредседницу Владе Србије на градилишту градске топлане на биомасу, дочекали су челници Општине и Златиборског Управног округа - председник Општине Лазар Рвовић, председник СО, Борис Мрдовић, заменик председника Општине, Саша Василић, народни посланици Крсто Јањушевић и Стефан Србљановић, директор ЈП “Топлана” Прибој, Зоран Ратковић и енергетски менаџер општине Прибој, Марко Јањушевић.

Овом догађају присуствовали су и начелник Златиборског управног округа Бобан Перишић, Ридигер Хартман, директор немачке Развојне банке КфВ за Србију, као и Илија Лабус, директор предузећа “Јужна Бачка", извођач радова.

Након обиласка, констатовано је да се договорена динамика изградње у потпуности поштује, па ће топлана на биомасу, са реконструисаним топловодом и замењеним подстаницама, бити у функцији, од наредне грејне сезоне.

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, у просторијама Регионалног иновационог стартап центра у Новом Прибоју, разговарала је са челницима Општине о значајним пројектима за ову локалну самоуправу, као што је гасификација, производња соларне енергије, улагање у електродистрибутивни систем, поготову у прибојским селима, или изградњи трафостанице 110/35 kV, прве такве у Прибоју, која ће обезбедити стабилност енергетског система и омогућити сигурно напајање нових потрошача, пре свега потенцијалних инвеститора.

Резултати договора на овом скупу, убрзо ће бити видљиви и свим грађанима Прибоја, оцена је учесника ових разговора.

"Захвални смо потпредседници Владе на посети јер смо разговарали о пројектима који су у току и које ћемо уз помоћ Министарства којим руководи, реализовати у наредном периоду." - изјавио председник oпштине Прибој Лазар Рвовић.

Он је посебно нагласио неопходност гасификације нашег града, односно довођење гасовода од Златибора до Прибоја, затим производњу соларне енергије, побољшање у снабдевању електричном енергијом и изградњи трафостанице 110/35 kV.

Министарка Михајловић, имала је речи хвале за Прибој, као локалну самоуправу али и целокупан развој општине као заједнице.

-”Прибој је град који се убразаним кораком развија, то је град енергије и инвестиција, па поред путне и комуналне инфраструктуре битна је и енергетска инфраструктура. Прибој је прва општина у Србији која гради топлану на биомасу и у систему даљинског грејања фосилна горива замењује биомасом. Поред финансијске уштеде и квалитета грејања, можда је још битније очување заштите животне средине односно смањење загађења ваздуха.”, истакла је потпредседница Владе.

С обзиром на дугогодишње проблеме у снабдевању електричном енергијом, поготову сеоског подручја прибојске општине, министарка Михајловић најавила је улагања, и ове и наредне године, у електро-дистрибутивни систем, чиме би се избегли досадашњи поприлично чести нестанци електричне енергије, као и изградњу трафостанице 110/35 kV, што Прибој до сада није имао, а која ће коштати 254 милиона динара.

На крају посете Прибоју потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић, у функцији председнице Координационог одбора за родну равноправност, обишла је и изложбу домаћих производа и ручних радова, прибојског УЖ "Сачувајмо село" и обећала подршку у реализацији планираних активности.