slideshow04

Промовисан зборник поезије "Између Лима и неба"

Љубитеље писане речи у граду на Лиму, почетком јула, запљуснули су надахнути лимски песнички валови, кроз Зборник поезије "Између Лима и и неба", из кога навиру песничке ноте 36 прибојских поета, свих генерација, од оних који тек стасавају, који још нису пунолетни, до оних који више нису међу живима, али живе кроз своје стихове.

Зборник је приредио активни прибојски песник Жељко Новаковић, а књига је угледала светлост дана захваљујући Општини Прибој и удружењу Прибојаца у Београду.

На првом представљању јавности, у понедељак, 5.јула, у Прибоју, о овом штиву од значаја за културу овог града, говорио је проф.др Миомир Милинковић, који је и сам плодни књижевни стваралац Прибоја и Србије.

"То је интегрисано песничко штиво свих генерација прибојских песника, инспирисано реком Лим и родним градом, његовим природним лепотама и историјским споменицима. Овај зборник ће бити драгоцено сведочанство за културу Прибоја и генерације које долазе, јер је поезија слика живота једне средине и људи у њој.", рекао је Милинковић.

Сценом прибојског Дома културе ређали су стихови и песнички таласи, од једног Руждије Крупе, Светлане Ратковић, Зехба Пекушића, Милутина Романдића, Расима Ћелахметовића, Радмиле Тришовић, Исмета Чивгина, Драгојла Дрчелића, Милана Пантовића, до младих лимских поетских бисера Валентине Вуковић, Милана Ђуровића, Анесе Рустемовић. Неки од њих, казивањем стихова, употпунили су књижевно вече.

Жељко Новаковић, приређивач овог Зборника имао је посебну инспирацију, да направи једно овакво, обједињено дело, иако је пре непуну деценију, отишао из родног града.

"Носталгија, јер човек тек схвати лепоте свога града, тек кад оде из њега. Циљ је била афирмација младих прибојских песника, али и да се неке доказане поете града на Лиму, сачувају од заборава.", рекао је Новаковић.

Лимске песничке таласе на промоцији Зборника поезије "Између Лима и неба", у прибојском Дому културе, употпунила је и музичка пратња Дражена Симића.