slideshow04

Локализован пожар на Црном врху

Пожар на Црном врху, у кањону реке Увац, који траје већ пуних седам дана, локализован је и држи се под контролом.

Садејством радника Србијашума из Прибоја, Ужица и Рашке и припадника Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије из Прибоја, Пријепоља, Нове Вароши, Чачка и Новог Пазара, и уз логистичку подршку локалне самоуправе, шумски пожар који је захватио простор од преко 300 хектара, пре свега борове шуме, током јучерашњег дана потпуно је локализован и стављен под контролу, закључак је са последње седнице стручно-опертивног тима Штаба за ванредне ситуације општине Прибој, која је одржана синоћ, 18. јула.

Како би се могле ангажовати додатне снаге и средства на сузбијању пожара и отклањању његових последица, на предлог Штаба за ванредне ситуације, у суботу 17. јула, председник општине Прибој Лазар Рвовић прогласио је ванредну ситуацију на делу територије општине Прибој, односно три месне заједнице - Рача, Бања и Кратово.

Подсетимо, пожар је 12. јула на три места захватио неприступачан део шуме Црног врха на Љесковцу и у кањону реке Увац, на потезу између манастира Дубрава и села Брезна и Горња Јелача у МЗ Кратово.

Јуче је, уз помоћ механизације направљена тзв.просека односно противпожарни пут, у рејону брезанског потока, који је омогућио да и механизација, али пре свега ватрогасици и радници Србијашума стигну испод пожара и тако га пресеку, одоносно онемогуће његово даље ширење.

Локализацији пожара значајно су допринеле и кишне падавине последња два дана, поготову од јуче и ноћас, што је допринело и гашењу пожара на појединим котама, али и онемогућило његово даље ширење. У пожару више нема отвореног пламена, не горе стабла и крошње дрвећа, већ је у питању приземни, па и подземни пожар, јер горе пањеви и борове жиле, пуне луча односно смоле.

Локализација пожара омогућила је и предах ватрогасцима и радницима Србијашума, који су на терену претходних дана боравили даноноћно. Они су и даље на терену, обилазе пожар и контролишу ситуацију, јер је евиднетно да ће пожар тињати још данима, због нагорелих пањева, оборених стабла и нагорелог корена дрвећа.

Јуче су поново подручје пожара обишли председник Општине и СО Прибој Лазар Рвовић и Борис Мрдовић, у функцији команданта и начелника Штаба за ванредне ситуације општине Прибој, у пратњи начелника за одељења за ванредне ситуације МУП-а Србије за општине Прибој, Пријепоље и Нова Варош, Милана Млађеновића, а протекле недеље подручје захваћено пожаром обишли су и министар МУП Србије Александар Вулин, као и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић.

Најбитније је - да пожаром није угрожено стновништво у суседним селима, нити њихова имовина, осим углавном шуме, која не припада само Србијашумама, већ је доста има и у приватном власништву, закључак је јучерашње седнице Опративног тима Штаба за ванредне ситуације општине Прибој.

Истрага о узроцима пожара је у току.