slideshow04

Почела 13. Дечја ликовна колонија "Јагарт"

Након прошлогодишње паузе, због пандемије корона вируса, у понедељак 9.августа, почела је са радом Међународна дечја ликовна колонија “Јагарт”, у организацији прибојског Завичајног музеја.

Иако је смањен број учесника и број дана трајања Колоније, то не умањује драж ове већ традиционалне ликовне манифестације, где талентована деца, или школарци, који желе да усаврше свој ликовни израз, уз дружење и забаву, уче нове уметничке вештине и допуњују своја досадашња знања.

Ове године, током пет дана, у галерији Завичајног музеја у Прибоју, учествује двадесетак дечака и девојчица из Србије и Босне и Херцеговине, од Београда и Новог Сада, Бањалуке и Горажда, до града домаћина. Неки су већ вишегодишњи учесници, док већина први пут стиче искуства ове својеврсне едукативне радионице.

Теме и технике на Колонији су сваке године различите, што зависи од ментора али и самих учесника. Дугогодишњи ментор ове ликовне колоније је академски сликар Александар Тодоровић, који истиче да ће ове године деца вежбати уз темпере, дрвене бојице и колаж, а тема је овога пута слободна, па ће пресудна бити машта младих уметника.

Дечја ликовна колонија “Јагарт” много ће значити свим учесницима, јер ће на овај начин моћи да продубе своја уметничка знања и вештине, а неки ће преко ове колоније трасирати пут и сутра, можда до животног позива и звања - академског уметника.

Међународна дечја ликовна колонија “Јагарт” у Прибоју завршава се у суботу, 14.августа, заједничким дружењем и поделом учесничких диплома, а већ традиционална изложба радова са овогодишњег окупљања, биће уприличена, на јесен, током Дечје недеље.