slideshow04

За чистији ваздух у Прибоју седам милиона динара

Министарство заштите животне средине, из средстава Зеленог фонда Републике Србије, општини Прибој, за суфинансирање реализације пројекта "Смањења загађења ваздуха у општини Прибој из индивидуалних извора у 2022.години", одобрило је 5.000.000,00 динара, док ће локална самоуправа издвојити још 2.000.000,00 динара.

Пројекат ће омогућити смањење испуштања загађујућих супстанци из индивидуалних извора у животну средину, у циљу примене мера за унапређење квалитета ваздуха и предузимања превентивних мера у сегментима значајним за заштиту ваздуха од загађења на територији општине Прибој односно, Републике Србије.

Иначе, Општина Прибој и Министарство заштите животне средине и током прошле године реaлизовали су неколико пројеката на очувању животне средине, а тиме смањењу загађења ваздуха у овој средини.

Подсетимо, кроз пројекат замене неадекватних индивидуалних ложишта енергетски ефикаснијим, замењена су ложишта у 76 домаћинстава. Пројекат је реализован из два дела. За набавку енергетски ефикаснијих ложишта кроз субвенцију од 60 одсто или максималних 70 хиљада динара, пројекат је реализовало 61 домаћинство. За 15 корисника Центра за социјални рад набављено је 15 шпорета на чврсто гориво и ту је субвенција била 100 одсто.

Кроз пројекат пошумљавања пешачко-бициклистичке стазе, од Старог Прибоја према насељу Мраморје, засађено је 670 вишегодишњих садница липе, граба, брезе, кестена и јавора, што ће такође допринети чистијем ваздуху који удишу Прибојци.

За коришћење средстава у овој години и реализацију одобреног пројекта, локална самоуправа ће, као и претходних година, расписати јавни позив.