slideshow04

Дани поља у Кратову

Едукативна акција института за ратарство и повртарство Нови сад и Пољопривредне саветодавне и стручне службе из Ужица - "Дани поља", ових дана реализована и у прибојској МЗ Кратово, где је у домаћинству Љубише Нешковића, презентована огледна парцела крмног, односно протеинског сточног грашка.

"Циљ је да се ова веома захвална култура прошири у овом крају, чиме би се побољшала исхрана стоке и повећала примена у пре свега млечном говедарству, што гарантује већу производњу млека.", каже Љубо Пантелић, директор ПССС Ужице.

Сточни грашак је изузетно захвална сорта, лако се гаји, добро успева, поготово у нижим пределима, не тражи посебне услове, а изузетно је богат протеинима.

"Овај грашак расте од једног до близу два метра, има велику лиснату масу и чак 20 одсто протеина, што нема ни луцерка, а поготово концентрати.", истиче Милутин Ђокић из Института за ратарство и повртарство из Новог Сада.

Према његовим речима, овај грашак се може користити на неколико начина - као зелена маса, као сушено сено, може да се прави силажа или сенажа, а може и да се вакумира.

Јари сточни грашак, као огледну парцелу, Љубиша Нешковић је у Кратову засејао на 30 ари. Производња је малтене органска, јер га домаћин ничим није прскао, па се може користити и за производњу, како каже, еко млека односно сира.

"Протеински сточни грашак је врло захвална и уносна култура, не кошта много, а пуно вреди.", каже Љубиша Нешковић, и препоручује га, како комшијама тако и свим сточарима Прибоја.