slideshow04

Нови мост у Сјеверину

Поправком моста на Јаворској реци у Сјеверину, после три дана прекида, 24.јуна, поново је успостављен саобраћај на путу за Стрмац, за житеље ове месне заједнице али добрим делом и житеља МЗ Сјеверин. Тиме је омогућен несметан транспорт малине, чија је берба у току, као и експлоатација дрвета из планине Јаворје.

Дрвене греде и патоснице моста преко Јаворске реке, 20.јуна, попустиле су под теретом грађе и обловине. Камион је преко моста прошао али је остала приколица, која се преврнула, а мост проваљен. Индиректно живот људи са друге стране ове планинске реке је стао. Комуникација људи, чак и пешице је била угрожена, поготову за десетак школараца, а само теренцима се могло алтернативним путем.

Брзом и енергичном акцијом локалне самоуправе, мештана, Шумске управе Прибој и приватног предузећа "Кико пром", мост је после три дана, поново у функцији.

Мост је изузетно великих габарита за овакав терен. Греде су чак 9 метара дужине и дебљина преко 40 цм. Мост је висок 5 метара, патоснице су дуге 5 метара и дебеле свих 10 центиметара. Камене куле моста су и даље у добром стању, а за санацију моста било је потребно око 20 кубика борове грађе, која је сечена у Ожљу.

И сами мештани су прискочили у помоћ на монтажи моста, да би што пре решили заједнички проблем.

Пут Сјеверин - Стрмац, преко палнине Јавроје, где је и највиши врх Прибоја, дуг је 20 километра и на њему је чак седам оваквих мостова. Два је пре три године локална самоуправа трајно решила бетонирањем и кула и плоче, а овај, у самом центру Сјеверина је најдужи.