slideshow04

Изложба "Милутин Миланковић-Живот у дело"

У Дому културе у Прибоју 29.новембра отворена изложба "Милутин Миланковић - живот и дело", посвећена животном путу и научном стваралаштву великана светске науке, академика и професора Универзитета у Београду.

Миланковић је светски познат и признат стручњак, први Србин доктор техничких наука, творац најтачнијег календара и аутор астрономске теорије климатских промена, којом је објаснио мистерију ледених доба, а поред климатологије и астрономије, исказао се и у низу других научних дисциплина - математици, геологији, геофизици, географији, грађевинарству, књижевности.

Милутин Миланковић је својим научним и инжењерским радом задужио светску науку и цивилизацију у двадесетом веку. Његова Србија, ипак корак по корак, одужује се за оно што је допринео и својој земљи и светској науци.

Можда сви не знају да је на новчаници од 2000 динара његов лик, да бивши трећи булевар на Новом Београду носи његово име, да му је подигнуто спомен обележје на на врачарском платоу.

Пре коју деценију само је једна уличица у Београду носила његово име, данас овај научник светског гласа има обележја у 43 средине у Србији и 4 у Републици Српској, има преко 20 биста и спомен плоча, а преко 30 установа и институција носи његово име.

О активностима на афирмацији лика и дела Милутина Миланковића, говорио је Слободан Стојановић, потпредседник Удружења, које носи име великог научника, а одржавање изложбу је помогла Општина Прибој, коју је отворио први човек прибојског парламента, Борис Мрдовић.

Изложба у Прибоју је 103. у низу широм Србије, којом се представља животни пут, генијалност и свестраност једног од најзначајнијих светских научника који су се бавили планетом земљом.

Свој допринос организацији изложбе поред локалне самоуправе дале су и прибојске установе културе и школе, рецитатори и ученици музичке школе у нашем граду.