slideshow04

Одржана 14.седница Општинског већа општине Прибој

Чланови Општинског већа у Прибоју на заседању, 14.октобра, донели су одлуке о поверавању послова прибојским јавним предузећима - на прикупљању и уклањању плутајућег отпада са ланчанице на Потпећком језеру, ЈКП "Услуга", а ЈП за уређење грађевинског земљишта и развој Прибој, на проширењу депоније "Дубоки поток" у Друглићима.

Подсетимо, у близини ове депоније, протеклих година градила се и опремала Трансфер станица "Бањица", где би се како је било планирано, прикупљао комунални отпад из три суседне општине, и даље транспортовао до регионалне депоније "Дубоко" код Ужица, али нове околности утичу на изналажење нових решења, па ће до тада, прибојска депонија и даље бити у функцији.

Депонија "Дубоки поток" ће се проширивати према брду, односно усеку два брда, гледајући од магистралног пута и реке Лим, а на рекултивацији ове депоније већ је било ангажовано прибојско Јавно предузеће за уређење грађевинског земљишта и развој Прибој.

ЈКП "Услуга" поверени су послови на прикупљању и уклањању плутајућег отпада са ланчанице на Потпећком језеру, где се, стицајем околности и најчешће нефункционисања две ланчанце на узводном делу реке Лим, на територији Нове Вароши и Пријепоља, уместо најмање, лагеровало и највише плутајућег отпада, иако ни килограм не долази са територије прибојске општине. Да би заштитили Потпећко језеро, новизграђено Рибарско насеље и даљи ток Лима, као и енергетске објекте на низводном делу реке,  Општина Прибој је послове уклањања пристиглог отпада, природно поверила свом комуналном предузећу.

Прибојски већници дали су и сагланост на нове цене комуналних услуга ЈКП "Услуга" које нису мењане у протеклих пет година, односно од 2019.године, иако је у међувремену дошло до вишеструког повећања цена репорматеријала и опреме, струје и горива, као и цене рада.

И са новим повећањем цена комуналних услуга, како се чуло, оне ће бити међу најмањима у нашем окружењу. Цена воде за физичка лица повећана је око 17 процената и уместо 48 динара, сада ће кубик воде за пиће грађани плаћати 56,2 динара, док ће изношење смећа уместо 6,11 динара по квадаратном метру сада плаћати 7,15 динара.

За правна лица повећање комуналних услуга износи око 14 одсто.

Већници Прибоја прихватили су и предлог Одлуке о имени Плана детаљне регулације Граничног прелаза "Увац", где се због изградње кружног тока на регионалном путу, врши експропријација садашњег паркинг простора фабрике "Полиестер цеви", а променом намене земљишта обезбеђују нова паркинг места за запослене овог колектива, непосредно поред Фабрике "Полиестер цеви".