slideshow04

Vesti

Predavanje u Priboju - Porodica, krize i izazovi

"Porodica, krize i izazovi" - bila je tema zanimljivog i veoma nadahnutog predavanja, koje je u pribojskom Domu kulture, održala prof.dr Mila Goldner Vukov, svetski priznat porodični i individualni psihoterapeut.

Odavno jedno predavanje nije izazavalo toliko pažnje i interesovanja Pribojki i Pribojaca, kao predavanje na uvek aktuelnu i svakodnevno prisutnu temu, o osnovnoj ćeliji društva, o porodici. Zbog sve bržeg ritma života i svakodnevnih obaveza, najčešće ne stižemo da se na adekvatan način posvetimo sebi samima i svojima najrođenijima, članovima najuže porodice, na način kako bi to možda trebalo.


Tek kada dođe do nekih iole sitnijih, svakodnevnih problema ili prepreka, da ne kažemo kriza, onda kao da se probudimo iz sna, racionalnije razmišljamo i trezvenije delujemo, da se te krize ako je moguće prevaziđu u začetku, a izazovi lakše prebrode i kanališu.

Profesorka kaže, da smo mi kao narod, uprkos svim istorijskim nedaćama i "kući na putu", ipak čvrsti i stabilni, a naravno ima i preporuku da bi opstala porodica.

"Mi kao narod uspevamo da se izborimo sa svim krizama, ali tu su tri stvari koje mora da primenio: ljubav, razumevanje i jaka porodica", poručila je prof.dr Mila Goldner Vukov.

Stabilnost i jedinstvo porodice narušavaju brojne krize. One su prosto svakodnevne, neke na žalost imaju i dugoročne posledice. A uzroci kriza su takođe brojni, od finansija, preko emotivnih prevara, do planiranog ili iznenadnog napuštanja porodice. Kako profesorka kaže, svaka kriza je i prilika za promenu, naravno na bolje, svaka kriza je i neki novi izazov za porodicu.

Profesorka Goldner je svetski priznat porodični i grupni psihoterapeut. Edukacije i iskustvo sticala je od Beograda, preko Velike Britanije i Amerike, do Australije i Novog Zelanda, gde je postala i član prestižnog kraljevskog koledža ovih zemalja. Iskustva iz ovih delova sveta su različita, ali se sve svodi na jedno - kako postati što bolji čovek, a to garantuje i bolju porodicu. Kaže, da bi bilo bolje da je to i kod nas uređeno kroz sistem, kroz školu, od malih nogu, ali dok se to ne desi i ovakva predavanja dobro dođu, svim školama nudi i svoj udžbenik pozitivnog roditeljstva - "Roditelji dobro jutro".

Predavanje prof.dr Mile Goldner Vukov u Priboju je naišlo na veliko interesovanje i pažnju. Sala u Domu kulture bila je pretesna da primi sve zainteresovane građane. Zato je organizacija jedne ovakve večeri bila pun pogodak, a inicijator je bila glavna medicinska sestra Bolnice Priboj, Slavica Đurović.

Zbog uvek aktuelne i zanimljive teme, zbog divne večeri, na kojoj se iz stručnog ugla pričalo o nama, o našim porodicama, očekivati je da se jedno ovakvo predavanje, sa uvaženom gošćom, uskoro ponovi, a organizatori obećavaju da bi to moglo biti, već na jesen.